Eski Bakan Zeki Ergezen'in cenaze töreninde, MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal'ın şöförünün ANFA güvenlik personelinin üzerine araç sürmesi ile ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaptı. Olay anına ilişkin görüntüleri paylaşan ABB açıklamasında, "Görüntülerde de sabit olduğu üzere, özel güvenlik görevlimizin üzerine göz göre göre, akla ve vicdana sığmayacak şekilde araç sürülmüştür" ifadelerine yer verildi.

MHP'li vekilin şoförünün, ABB görevlisine çarptığı görüntüler ortaya çıktı

Ankara'daki Hacı Bayram-ı Veli Camisi’ndeki cenaze töreninde, TBMM İdare Amiri, MHP'li Haberal'ın şöförünün ANFA Güvenlik personelinin üzerine resmi plakalı araç sürmesi ile ilgili Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden (ABB) yanıt geldi.

Olaya ilişkin görüntülerin tamamının paylaşıldığı ABB'den yapılan açıklamada "Görüntülerde de sabit olduğu üzere, özel güvenlik görevlimizin üzerine göz göre göre, akla ve vicdana sığmayacak şekilde araç sürülmüştür. Gerek özel güvenlik görevlimiz şahsı adına gerekse ANFA Güvenlik kurum adına, aracı süren şahıs hakkında şikâyetçi olmuştur. Konu emniyete intikal etmiş, hukuki süreç başlamıştır" ifadelerine yer verildi.

Haberal tarafından "ses ver türkiye" hesabı aracılığıyla paylaşılan videoda güvenlik görevlisinin üzerine araç sürüldüğü anlar yer almıyordu. ABB'den paylaşılan videoda, dün paylaşılan videonun bittiği yerden hemen sonra şöförün aracını güvenlik görevlisinin üzerine sürdüğü görülüyor.

Konu ile ilgili siyasi yorumların gerçeği yansıtmadığını belirten ABB, "Ankara Büyükşehir Belediyesi bir devlet kurumudur; yönetimi millet iradesi ile belirlenmiş olup 6 milyon Ankaralıya hiç kimseyi ayırt etmeden eşit hizmet götürmektedir ve sadece kanunlara göre hareket etmektedir" açıklaması yaptı.

ABB'den yapılan açıklamada olaya ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

"- Hacı Bayram-ı Veli Camisi’nin güvenliği, Ankara Valiliği tarafından verilen izin gereğince devletin resmi kolluk kuvvetleri ile koordineli olarak 16 yıldır T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanmaktadır. Polis kuvvetleri her hafta Hacı Bayram-ı Veli Cami çevresine gelerek özel güvenlik hizmetini denetlemektedir.

- Tüm özel güvenlik hizmetlerinde olduğu gibi ANFA Güvenlik de, 5188 sayılı 'Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'a tabidir. Kanunda açıkça '(…)özel güvenlik birimi ve özel güvenlik personeli mülkî idare amirinin ve genel kolluk amirinin emirlerini yerine getirmek zorundadır' hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla özel güvenlik görevlilerinin olduğu yere polis, jandarma gibi genel kolluk güçleri geldiği takdirde, bu görevliler doğrudan polisin ya da jandarmanın emrine girer. Özel güvenlik görevlisi bu emre göre hareket etmek zorundadır.

- Hacı Bayram-ı Veli Camisi’nin protokol otopark kapasitesi 10 araçtır. Cenaze töreninde yaklaşık 40 araç önceden alana giriş yapmıştır. Çıkış esnasında trafikte sorun yaşanabileceği sebebiyle, polisin aldığı kararla alana araç girişi durdurulmuştur. Otopark ve çevresinin durumu ekteki fotoğraflarla sabittir. Bundan sonraki tüm süreçler de devletin resmi polisleri ile törene katılanlar arasında yaşanmıştır.

- Hacı Bayram-ı Veli Cami ve çevresi, güvenliğin sağlanması gerekçesiyle T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ANFA Güvenlik tarafından kapalı devre kamera sistemi ile izlenmektedir. Bu sistem tarafından kaydedilen görüntülerde yolun polis araçları tarafından kapatıldığı sabittir. Görüntülerde, aracın durdurulması üzerine Sayın Erkan Haberal’ın polislerle konuştuğu, ardından da cenaze töreni alanına yaya olarak devam ettiği görülmektedir. Hemen ardından alana gelen Sayın Mehmet Haberal da, kendisine durumun açıklanması üzerine yaya olarak yoluna devam etmiştir. Sayın Erkan Haberal’ın bölgeden ayrılmasından bir süre sonra şoförlüğünü yapan şahıs, polisin açıklamalarına rağmen içeriye girmekte ısrar etmiş, araca resmi plaka takmış ve ardından da tehditler savurarak aracını özel güvenlik görevlimizin üzerine sürmüştür.

- 10 yıl önce Büyükşehir Belediyesi’nde göreve başlayan ve dokuz yıldır aynı bölgede görev yapan özel güvenlik görevlimiz, görüntülerde de görüldüğü üzere sadece kendisine verilen talimatları uygulamış, kimse ile sözlü iletişim kurmamıştır. Güvenlik görevlimiz aracın bilerek çarpması sonucunda yaralanmıştır. Anında müdahale gerçekleştirilen özel güvenlik görevlimizin sağlık durumu iyidir. Kendisi ile yönetimimiz yakinen ilgilenmekte, süreci takip etmektedir.

-Bir süre sonra şoför, yetkililerimize 'Ben Erkan Haberal’ın danışmanıyım. Bir hata yaptım. Makamı içeriden alabilir miyim?' ifadelerini kullanmıştır. Yetkililerimiz ise süreci polisin yönettiğini kendisine bir kez daha vurgulamıştır."

MHP'Lİ ERSOY'DAN "EZER GEÇERİZ" TEHDİDİ

Zeki Ergezen'in cenaze törenine katılan MHP Milletvekili ve İdare Amari Erkan Haberal, makam aracıyla bahçeye girmek istedi. Haberal'ın makam şoförü bu sırada aracın bahçeye girişinin yasak olduğunu belirten özel güvenlik görevlisine çarptı. Haberal, güvenlik görevlisini "kötü niyetli ve provokatif" olmakla suçlamıştı.

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy ise Twitter hesabından, “Kıymetli İdare Amirimiz Erkan Haberal’a yapılan hadsizliğe karşı özür dilemesi gereken makam Mansur Yavaş sensin..! Saygısızlık yapıldığı anda ezer geçeriz bunu da böyle bil..!” ifadeleri ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı hedef almıştı.

(ANKA)