MHP'nin, AKP heyetinin anayasa değişikliği teklifine ilişkin HDP'yi ziyaret etmesine yönelik tavrı kulislere yansıdı. MHP'lilerle görüşen Hürriyet yazarı Hande Fırat, "MHP’ye göre, CHP’ye giden AK Parti’nin HDP’ye gitmesi yadırganmıyor. MHP’nin yeni bir açılım, HDP’ye farklı bir bakış açısının geleceği yönünde bir endişesi yok. MHP’ye göre AK Parti bunu zaten yapamaz" dedi.

MHP’nin HDP ziyareti hakkındaki tavrı kulislere yansıdı: ‘Yadırganmıyor; AKP zaten yapamaz’

AKP'li heyetin, anayasa değişikliği tekfili için TBMM'de HDP'yi ziyaret etmesine yönelik tartışmalar sürüyor. Gazeteci İsmail Saymaz’ın MHP’li üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı ve bugün Devlet Bahçeli’nin Meclis’te yapacağı grup konuşmasını işaret ederek söylediği “Salıya kadar sabretmek zorundasınız” sözleri gündemdeki yerini korurken MHP'nin konuya ilişkin tavrı kulislere yansıdı.

Hürriyet yazarı Hande Fırat, bugünkü köşe yazısında MHP'lilerle yaptığı görüşmeyi aktardı. Fırat'ın aktardığına göre, 'MHP’nin yeni bir açılım, HDP’ye farklı bir bakış açısının geleceği yönünde bir endişesi yok. AKP zaten bunu yapamaz'.

Fırat yazında MHP'nin konuya ilişkin tavrını şu sözlerle aktardı:

"MHP çok da sorun haline getirmiyor. CHP ile HDP’nin bir olduğunu düşünen MHP’ye göre, CHP’ye giden AK Parti’nin HDP’ye gitmesi yadırganmıyor. MHP’nin yeni bir açılım, HDP’ye farklı bir bakış açısının geleceği yönünde bir endişesi yok. MHP’ye göre AK Parti bunu zaten yapamaz. MHP, HDP konusundaki yıllardır süren tavrını aynı kararlılıkla yürütüyor. Kısacası MHP’nin HDP’ye gitmesi, konuşması gibi bir gündemi söz konusu bile değil.

AK Parti’nin gidişine ise müdahale etmek gibi bir düşünceleri yok. Bunu AK Parti’nin bir partisel ziyareti olarak görmeyi tercih ediyorlar. Ancak yine de ilişkilerde özenin altı çiziliyor. AK Parti’nin bu hamlesinin ve parti içinden yapılan farklı açıklamaların, muhalefet tarafından eleştirilmesinin kaçınılmaz olduğu da belirtiliyor. Tüm bunlara rağmen içeriden ya da dışarıdan Cumhur İttifakı’na zarar vermek isteyen bazı isimlerin bu durumu kullanmasına da müsaade edilmeyecek. Yani MHP’ye göre Cumhur İttifakı’nın arası bozulsun diye uğraşanlara prim verilmeyecek."

"PROSEDÜR VE TEAMÜL GEREĞİ"

Öte yandan MHP Merkez Yönetim Kurulu üyesi isimler, konuya ilişkin Diken'den Altan Sancar'a konuştu.

‘Muhalefet kriz gerekçesi arayışına giriştiğini' iddia eden MHP’liler, Altılı Masa'ya ilişkin dile getirdikleri ‘HDP’yle gizli ortaklık’ söylemini tekrarlayarak, “Görüşme ülkenin geleceğini belirlemek için yapılmadı. Gizliden hiç yapılmadı, buradan kimse kendini temize çekme fırsatı çıkaramaz” dedi.

Ziyaretin yalnızca ‘bir prosedür ve teamül’ gereği olduğunu savunan MHP’lilere göre, HDP’ye gidilmesi ‘Cumhur İttifakı’nın görüşünde ‘bir farklılığa yol açmadı.’

MHP Lideri Bahçeli’nin bugün vereceği muhtemel mesaja da değinen MHP’liler, “Kendilerini bizim üzerimizden temize çekmek isteyenler, kriz için ellerini ovuşturanlar gereken cevabı alacak” demekle yetindi.

NE OLMUŞTU?

Adalet Bakanı Bozdağ, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, 2 Ekim’de CHP ve İYİ Parti’nin yanı sıra, iktidar tarafından “terör” ile yan yana getirilmeye çalışılan HDP’ye başörtü konusunda hazırlanan Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili ziyaret gerçekleştirmişti.

AKP heyeti, bu görüşmede HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Hakkı Saruhan Oluç ile HDP Mardin Milletvekili ve Parti Sözcüsü Ebrü Günay ile bir araya gelmişti.

Beştaş görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, son kararın konuyu görüşecekleri partinin yetkili kurullarında verileceğini dile getirmişti.

Beştaş bununla birlikte şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Sunulmadan önce bir görüşmemiz olur, iletmiş oluruz. Tutumumuz tamamen hukuktan yana. Hem bu mesele hem de genel olarak konusu hak ve özgürlükler olan bir olguda, değişiklikte referandumu doğru bulmayız. Bu konu özelinde demiyorum ama sonuçta insanların nasıl giyeceğine dair bir özgürlüğü, hakkı halka nasıl soralım? Zaten bu vazgeçilemez bir hak.”