MHP seçmenini tutamıyor

HABER MERKEZİ

MetroPOLL Araştırma’nın her ay düzenli olarak yaptığı Türkiye’nin Nabzı anketinde halka “Bu pazar seçim olsa önceki seçimde oy verdiğiniz partiye tekrar oy verir misiniz?” diye soruldu. Anket sonucuna göre en çok seçmen kaybeden parti MHP oldu. AKP’de yüzde 11’lik bir kayıp yaşanırken, seçmeni tutamayan ikinci parti Saadet Partisi, üçüncü parti ise CHP oldu.

Araştırmaya göre, bu pazar milletvekili seçimi olsa 24 Haziran 2018 seçimlerinde oy verdiği partiye oy vereceklerin dağılımı şöyle:

•24 Haziran’da oy verdiğim partiye oy veririm yüzde 61

•Başka bir partiye oy veririm yüzde 15.8

•Kararsızım yüzde 8,3

•Fikrim yok yüzde 7,0

Seçmenin ‘aynı partiye oy verme’ eğilimine bakıldığında ise ankete göre muhalefet kanadında en çok kan kaybeden parti, yüzde 20 ile Saadet Partisi. İkinci sırada yüzde 15,7 ile CHP var. İktidar kanadında en çok seçmen kaybeden parti MHP. Daha önce MHP’ye oy veren yüzde 51,6 “Başka bir partiye oy veririm” dedi. Kararsız ve fikri olmayanlarla beraber MHP’nin seçmen kaybı yüzde 55,3. AKP seçmeninin yüzde 11’i başka bir partiye oy vereceğini söyledi. Kararsız ve fikri olmayanlarla beraber AKP’nin toplamda seçmen kaybı yüzde 25,1 oldu.

TELAFİSİ MÜMKÜN DEĞİL

Sonuçlara ilişkin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretinin nedeninin MHP’deki oy kaybı olduğunu öne süren birine MetroPOLL Araştırma Şirketi Başkanı Özer Sencar sosyal medyadan şu yanıtı verdi: “...Diyarbakır seyahati Kürt seçmenlerin oyuna olan kesin ihtiyaçtan kaynaklanıyor. AK Parti’ye oy veren Kürt seçmenlerin oyu yüzde 30’lardan yüzde 25’lere düştü ve azalma eğilimi devam ediyor. Bu azalma durdurulamazsa telafisi mümkün olmayan bir durumla karşılaşır iktidar. Haber Merkezi