MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız barajın yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürülmesi hakkında yaptığı açıklamada, partisinin ve Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sık sık hedef aldığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ni (AİHM) dayanak gösterdi.

MHP, sürekli hedef aldığı AİHM'e baraj konusunda sarıldı

Bahçeli ve partisi MHP, özellikle Gezi davasından tutuklu iş insanı Osman Kavala ve HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında hak ihlali veren AİHM’i hedef alıyor.

MHP’li Feti Yıldız ise, seçim kanunu savunurken AİHM’i dayanak gösyerdi.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’a konuşan MHP'li Yıldız, ülke seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülmesini, seçmenin "stratejik oy" kullanması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) yüzde 10 seçim barajının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bulmamakla birlikte yüksek olduğuna ilişkin kararına dayandırdı.

Seçmenin barajın aşılması için stratejik oy kullandığına işaret eden Yıldız, ittifaklarla zaten barajın "sıfırlandığını" savundu.

MHP’li Yıldız’ın açıklamaları şöyle:

"Şimdi burada tartışacaksınız, 3 mü olsun 5 mi olsun diye. Ama ittifak sistemiyle baraj zaten sıfıra indi. Aslında bunu tartışırken, 'Niye 3 değil, 5 değil, 0 değil, 7 oldu?' sorusunun cevabını AİHM vermiştir. Yüzde 10'luk barajın takdir marjını aşmadığı, bu durumun ek protokolün 3. maddesine uygun olduğuna hükmetmiştir. Ama biz bu kararı da göz önünde bulundurarak barajı yüzde 7'ye indirmeyi teklif ediyoruz."