Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ukrayna'ya Leopard sevkiyatını Türkiye'ye karşı savunma ihtiyaçlarını gerekçe göstererek reddetti. Türkiye'yi uyguladığı dış politika nedeniyle eleştiren Miçotakis, Rusya-Ukrayna savaşında 'taraf' olmaktan kaçınmakla suçladığı Ankara'nın, çok sayıda NATO üyesini 'hüsrana uğrattığını' söyledi. İki ülke arasındaki gerginliğe de değinen Miçotakis, 'savaş çığırtkanlığının' Türk kamuoyunu zehirlemesinden endişe ettiğini kaydetti.

Miçotakis'ten Ankara'ya sert eleştiriler: 'NATO hüsrana uğrattı' dedi, 'savaş çığırtkanlığı' ile suçladı
Fotoğraf: AA

Ukrayna'ya Alman yapımı Leopard 2 tanklarının sevkıyatıyla ilgili tartışmalar devam ederken Yunanistan, Türkiye'yi gerekçe göstererek Ukrayna'ya söz konusu tankları vermeyeceklerini açıkladı.

Japonya ziyareti sırasında medya kuruluşu Nikkei Asia'ya bir mülakat veren Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ukrayna'ya zırhlı araçlar gibi önemli destekler sağladıklarını ancak Leopard 2'leri vermeyeceklerini kaydetti. Söz konusu tankların kendi savunma sistemleri için önemli olduğunu söyleyen Miçotakis, "Şimdiye kadar hep söyledik: Ukrayna'ya destek olmak istiyoruz ama kendi savunmamız pahasına değil" diye konuştu.

Ankara'yı Rusya-Ukrayna savaşında taraf olmadığı gerekçesiyle eleştiren Miçotakis, Türkiye'nin taraf olmaktan kaçındığını ve Rusya ile ilişkilerine devam ettiğini söyledi, "Türkiye'nin NATO içindeki konumu çok sayıda NATO üyesini hüsrana uğrattı" diye konuştu.

Türkiye'nin Rusya ile özel bir ekonomik ilişkisinin olması nedeniyle büyük fayda sağladığı ifadelerini kullanan Miçotakis, NATO üyesi bir ülkenin böyle bir politika izleyemeyeceğini savundu.

Gazete haberi 'Yunanistan Başbakanı Türkiye'yi Ukrayna savaşında ikili oynamakla suçladı' başlığı ile okurlarına sundu. Haberde şu ifadeler yer aldı: "Miçotakis, Moskova'ya yaptırım uygulamayan ve İsveç ile Finlandiya'nın askeri ittifaka katılımını onaylamayı reddeden Ankara'ya sert çıktı."

"SAVAŞTAN DEĞİL TÜRK KAMUOYUNDAN ENDİŞELENİYORUM"

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliklere de değinen Mitsotakis sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ile bir çatışma olasılığından endişe etmiyorum. Ancak endişe ettiğim şey, Türk dış politikasının son birkaç yıldır daha revizyonist ve daha saldırgan bir hale gelmesi. Bu durumun, Ukrayna'daki uluslararası hukuk ihlaliyle uğraştığımız bir döneme denk gelmesinin uygunsuz olduğunu düşünüyorum. Türkiye tarafında görüp duyduklarınızın pek çoğu seçim öncesi söylemi. Ama tüm bu savaş çığırtkanlığının Türk kamuoyunu zehirlemesinden endişe ediyorum."

Kaynak: DW Türkçe, CNN Türk