Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Libya'nın geçici Başbakanı Abdülhamit Dibeybe ile bir araya gelmesinin ardından, Türkiye'nin 2019 yılında Libya ile imzaladığı deniz yetki alanlarını belirleyen mutabakatın Yunanistan tarafından tanınmadığını ve yok hükmünde olduğunu belirtti.

Miçotakis: Türkiye-Libya deniz yetki alanlarını belirleyen mutabakatı tanımıyoruz

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis 6 Nisan’da Libya geçici hükümeti başbakanı Abdulhamit Dibeybe ile görüşmesinin ardından ülkesinde yayın yapan Star TV kanalına ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Birleşmiş Milletler'in meşru kabul ettiği Trablus hükümeti arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan ‘askeri işbilriği ve deniz yetki alanları anlaşmasına ilişkin, Miçotakis, söz konusu mutabakatla Yunanistan'ın egemenlik haklarının tamamıyla göz ardı edildiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu’ndan da bu olayla ilgili destek aldığını dile getiren Yunan Başbakan, "Libya'nın komşusu Türkiye değil, Yunanistan'dır" diyerek bu durumu Libya'nın geçici Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed Yunus Menfi'ye de hatırlattığını aktardı.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre, bu konuda Menfi ile iki ülke arasındaki deniz yetki alanlarını belirleyecek ortak bir heyet oluşturulması konusunda fikir birliğine varıldığını vurgulayan Miçotakis, yaklaşık 10 yılın ardından Libya'ya gerçekleştirilen ziyaretin son derece başarılı olduğunu kaydetti.

“TÜRKİYE YUNANİSTAN GÖRÜŞMELERİNDE POZİTİF GÜNDEM HER AN DEĞİŞEBİLİR”

Kanalda yaptığı açıklamalar sırasında "Türkiye Yunanistan ilişkilerinde 2020 benzeri bir gerginliği bekleyip beklemediği" yönündeki bir soruya Başbakan Miçotakis, "Oruç Reis araştırma gemisinin tekrar bir gerginlik yaratacağına inanmadığını" sözlerine ekledi.

Türkiye ile AB arasında geçen ay yeniden başlayan istikşafi görüşmelerde her iki tarafın ortaya koyduğu pozitif gündemin, her an değişebileceğinin de altını çizen Miçotakis, görüşmelerin seyrini bunun Ankara'nın Yunanistan ve Kıbrıs'a yönelik tutumunun belirleyeceğini vurguladı.

LİBYA’DA 2014’TEN BERİ 2 YÖNETİM İKİ ASKERİ GÜÇ VAR

Libya'da 2014'te Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa'nın da desteğiyle ülkenin doğusunda bazı bölgeleri ele geçiren General Halife Hafter, Trablus'taki hükümete karşı silahlı mücadele başlatmıştı.

Bu tarihten sonra ülkede Trablus ve Tobruk merkezli iki meclis, iki yönetim, iki askeri güç ve hatta iki merkez bankası faaliyet göstermeye başlamıştı.

27 Kasım 2019'da Türkiye, Birleşmiş Milletler'in meşru kabul ettiği Trablus hükümetiyle ‘askeri işbirliği ve deniz yetki alanları anlaşması’ imzalamıştı.

Bu anlaşmaya Yunanistan, Akdeniz'deki çıkarlarına ters düştüğünü ileri sürerek karşı çıkmıştı.

İç savaşta Halife Hafter'i destekleyen Atina hükümeti, Libya'nın Atina Büyükelçisi Muhammed Yunus Menfi'yi "istenmeyen kişi" ilan ederek sınır dışı etmişti.