Migros depo işçileri direniyor

■ Emek Servisi

Kocaeli’nin Çayırova ilçesindeki Migros Şekerpınar deposunda çalışan işçiler, yeni yılı direnişle karşılıyor. İşçiler, “Virüsten de açlıktan da ölmeyeceğiz, haklarımız için direneceğiz” diyor.

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası’ndan (DGD-SEN) yapılan açıklamalara göre, bu depoda işçiler pandeminin başından beri hiçbir önlem alınmadan dip dibe 16 saat çalıştırılıyor. Yarım saatlik dinlenme molaları ve ekmek arası öğünlerle, haftada 1 tane verilen bez maske ile çalışmaya zorlanıyorlar. Üstelik aralarında DGD-SEN üyelerinin de olduğu 45 işçi ücretsiz izne çıkarıldı. Bu işçilerin yerine hızla yeni işçiler alındı. Sendikalı işçiler başta depolara sürülerek sindirilmek istendi.


Öte yandan 21 Aralık’ta depodaki işçilere yapılan testlerin sonucunda 81 işçinin Covid-19’a yakalandığı anlaşıldı. İşçilerin kendi imkânlarıyla hastaneden evlerine gönderildiği ve temaslı işçilerin halen depoda çalıştırıldığı iddia ediliyor. Depoda kadın işçilerin bazı amir ve depo sorumluları tarafından tacize, mobbinge maruz bırakıldığı, tehdit edildiği de iddialar arasında.

DGD-Sen üyesi işçiler, başta ücretsiz izin olmak üzere tüm bu hak ihlallerine karşı direniyor. Deponun önünde dün eylem yapan işçiler, ücretsiz izin uygulamasının kaldırılmasını, sendikal haklara saygı duyulmasını ve tacizci amirlerin gönderilmesini istedi. İşçiler ayrıca, salgına karşı Migros depolarının 14 gün süreyle kapatılmasını ve depolarda gerekli önlemlerin alınmasını talep etti.