Muğlalı Tarihçi-Yazar Bilgi Taşkıran’ın “Umarım bu kitap Milas’ın yakın tarihi ile ilgili gerek okuyucuların, gerekse araştırmacıların önünü açar” diye konuştu.

Milas’ın tarihi kitap oldu
Fotoğraf: BirGün

Gonca YILDIZ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Görevlisi Bilgi Taşkıran’ın “Sosyal, Siyasal ve Ekonomik Yönüyle Milas (1923-1960)” adlı kitabı Milas Belediyesi tarafından yayınlandı.


Giriş bölümü dışında 4 bölümden oluşan kitapta Osmanlı Devleti’nin son dönemleri kısaca ele alınarak, 1923-1960 yılları arasında Muğla’nın en büyük ilçelerinden biri olan Milas’ın sosyal, siyasal ve ekonomik yapısı ortaya konuluyor. Ayrıca ekler kısmında; Milaslı milletvekilleri, Milas’ta görev yapan kaymakamlar, belediye başkanları, ticaret odası başkanları, milli mücadele yıllarında Milas’ta Kuva-yı Milliye örgütlenmesi, Milas çevresindeki antik kentler ve yerleşim izleri ile 1923-1990 yılları arasında Milas ilçesine yapılan göçlerden bahsediliyor.

KENDİMİ MUTLU SAYARIM

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Muğlalı Tarihçi-Yazar Bilgi Taşkıran, “Umarım bu kitap Milas’ın yakın tarihi ile ilgili gerek okuyucuların, gerekse araştırmacıların önünü açar. Eğer bunu başarabilirsem kendimi mutlu sayarım” dedi.

Taşkıran şunları söyledi: “Bu kitabın içeriği Haziran 2003’te Muğla Üniversitesi Tarih Anabilim Dalında yapmış olduğum yüksek lisans tezime dayanıyor. Yüksek lisansı tamamladıktan kısa bir süre sonra Şubat 2004’te bu tez kitap haline dönüştürülerek yine Milas Belediyesi tarafından yayınlanmış ve böylelikle kitabın ilk baskısını gerçekleştirmiştik. Kitap için yapılan araştırmalar sürecinde; özellikle 1923-1960 yılları arası Milas yerel basını başta olmak üzere, Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı (ATASE) Arşivi, Ankara Milli Kütüphane, Milas’taki bazı kurum ve kuruluşlarının arşivleri ile ilgili döneme tanıklık yapmış kişilerden bilgi alınmıştır. Aradan geçen zaman zarfında Milaslıların ve araştırmacıların kitaba olan yoğun ilgisi genişletilmiş ikinci baskısını hazırlamamıza neden oldu. Kitabın yayınlanmasına vesile olan Milas Belediyesi’ne ve Milas Belediye Başkanı Sayın Muhammet Tokat’a çok teşekkür ediyorum. Mayıs 2009’da kaybettiğim sevgili annem Nuray Taşkıran’a ithaf ettiğim bu kitap için emek ve yardımlarını esirgemeyen herkese çok teşekkür ederim.”