Milas köylüleri pasif direnişte

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Çamköylüler, Milas-Ören karayolunu 13'üncü kilometresinde, yol kenarlarına istimlak karşıtı döviz ve pankart astı.

Bir bölümü kömür istimlak alanı içinde kalan Milas’a bağlı Çamköy Mahallesinin sakinleri, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine ulaşımı sağlayan Milas-Ören karayoluna, “Ağaçlarımızı kestirmeyeceğiz", "Köyümüzde istimlak istemiyoruz", "Köyüme dokunma", "Geleceğimizi karartmayın” yazılı pankartlar asarak, istimlak kararına karşı pasif direniş sergilediler.

Tatilini Gökova körfezinin kıyısındaki turistik Ören beldesinde geçirmek isteyenler, Milas-Ören karayolunu 13'üncü kilometresinde, Çamköylüler'in yol kenarına astıkları istimlak karşıtı döviz ve pankartlarla karşılaşıyorlar.

Yörede yaşayan vatandaşlar, yol kenarına astıkları dövizlerle, tamamı kömür için istimlak edilen Ekizköy’ün ardından, Çamköy sınırlarındaki 120 parselden oluşan 1.300 dönümlük arazinin de istimlak edilmesine yönelik uygulamalara tepki gösterdiler.

milas-koyluleri-pasif-direniste-613531-1.

Köy sınırları içinde yer alan Kırık Mevkiindeki zeytin ve çam ağaçlarından oluşan bereketli toprakların kömür için yok edilmesine karşı koyacaklarını ifade eden yurttaşlar, topraklarının istimlak kararına karşı sonuna kadar direneceklerini ifade ettiler.

ZEYTİNDEN MAHRUM KALACAĞIZ

Çamköy Muhtarı Mehmet Emin Soydan, şu anda istimlak edilecek yerler için tebligatların yapılmaya başlandığını belirterek, "Bu istimlak çalışmalarıyla bizim tarım arazileri elimizden alınıyor. Yaklaşık 1500 dönümlük arazide 10 bin zeytin ağacının yanı sıra çam ve meşe ağaçları da kesilecek. Temel geçim kaynağımız zeytinden mahrum kalacağız. Komşumuz Ekizköy istimlakler sonucunda taşınacak. Ekizköy'ün durumuna düşmek ve kömür uğruna köyümüzden olmak istemiyoruz. Arazilerimizdeki istimlak çalışmaları durdurulsun" dedi.

milas-koyluleri-pasif-direniste-613532-1.

"Fosil yakıtlı santrallerden vazgeçilerek, güneş ve rüzgâr enerji santralları kurulsun. Bölgemiz buna çok uygun" ifadelerini kullanan Çamköy Muhtarı Soydan, sözlerini şöyle tamamladı: "Avrupa'nın ve birçok dünya ülkesinin terk ettiği fosil yakıtlı santrallarda neden ısrar ediliyor? Yüzyıllardır köylerinde yaşam sürenler neden kömür uğruna yerinden-yurdundan, ata topraklarından edilmek isteniyor? Artık buna bir son verilmeli. Kömür için doğa tahribatı sona bulmalı. Köylerimize, zeytinlerimize ve çamlarımıza dokunulmasın. Enerji üretimi için, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanılması, kalıcı ve kesin çözümdür."