Milas Süt Birliği Başkanı Gezgin: Aile işletmelerine ve üretime destek verilmeli

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, süt sektörüyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, zor dönemlerde ayakta kalmayı başaran ve süt sektörünün lokomotifi olan küçük ölçekli aile işletmelerine ve üretime destek verilmesi gerektiğini söyledi.

2019 yılının sektör açısından çok sancılı geçtiğini söyleyen Gezgin, yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle süt fiyatları zamlansa da yemlere gelen zammı karşılamadığına dikkat çekti.

SOĞUTMA PRİMLERİ KESİLDİ, ÜRETİCİ PARA KAZANAMADI

Gezgin, sanayicinin kalite kesintisi yaptığını belirterek, “Sanayici, kendi açısından piyasanın durağan olduğu zamanlarda, kalite kesintisi adı altında birim fiyatlarından kesinti yaparak karlılığını korudu. Ama üretici aynı şekilde kendini koruyamadı. Aslında Süt Konseyi, 2019 yılı için verdiği 2 liralık süt fiyatları, hiçbir zaman 2 lira olarak üreticinin eline geçmedi. Eskiden 2 lira dediğiniz zaman, 2 lira üreticinin eline geçiyordu. Artı soğutma primleri ödenirdi. Şimdi sanayici yavaş yavaş o soğutma primlerini üreticiden aldı. Doğrudan 2 lira 30 kuruş, Konsey fiyatı soğutma primleri içine dahil edildi. Yani 2 lira 30 kuruşa sattığımızda, şu an ki fiyattan konuşuyorum bunun soğutma bedeli, nakliyesi, giderleri derken üreticinin eline 2 lira 20 kuruş gibi bir para geçiyor. Bu 2 lira 20 kuruş para da her ne kadar günün şartlarında uygun gözükse de girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı bu para üreticiyi memnun etmiyor. Bu durum sanayicinin soğutma primlerini, üretici örgütlerinden alması anlamına gelmektedir diye konuştu.

İTHAL EDİLEN DÜVELER KESİME GÖNDERİLDİ

Konsey fiyatlarında sütte aranan standardın en az 3.60 yağ ve 3.2 protein olma zorunluluğu olduğunu ifade eden Gezgin, yaz döneminde Türkiye şartlarında birçok üreticinin sütte belirlenen yağ ve protein kriterini sağlayamadığını söyledi.

Sanayici bunu bahane ederek, kalite kesintisi yaptığını kaydeden Gezgin, standardın üzerinde süt üretildiğinde de üreticinin prim almadığına vurgu yaparak şunları kaydetti:

“Sütte aranan yağ ve protein standardının üzerindeki sütü sanayici desteklemedi, bu süte prim vermedi. Üretici böyle zor günler geçirdi. Süt hayvanları kesime gitti. Yurtdışından 15-16 bin liraya alınan düveler kesime gitti. Bu da milli ekonomiyi zarara uğrattı. Bu kesim sonucunda 2020’ye girdiğimiz bu aylarda arz fazlası oluşması gerekirken, süt sektöründe sıkıntı yaşanmakta ve süt talebi tam anlamıyla karşılanamamaktadır. Süt fiyatları da arzın az, talebin fazla olması sebebiyle Süt Konseyi’nin açıkladığı referans fiyatın üzerine doğru çıkmaktadır. Bu durumun sebebi, aile işletmelerinin 2019’da küçülmeye gitmesi, kaba ve fenni yemlerin fiyatlarının artması ile düve kesimleri oldu. Ama şunu da belirtmek gerekiyor; küçük üreticinin ana geçim kaynağı bu olduğu için sektörü terk etmedi, zor şartlara direnerek ayakta kalmaya devam ediyor.”

KENDİ YEMİNİ KENDİN YAP

Gezgin, “Süt desteklerinin örgütler üzerinden verilmesi, alandaki vergi kaybını, kayıt dışılığı da önleyecektir. Süt üreticisinin para kazanabilmesi için ilk önce en büyük girdi kalemine odaklanması ve kendi yemini kendi üretmesi gerektiğini belirten Gezgin, Milas Süt Birliği, ‘Kendi Yemini Kendin Yap’ isimli bir proje ile üreticilerimizi yem üretiminde destekledik. Şuan üreticilerimiz kaba yemini kendi üretmekte, fenni yemini zenginleştirmektedir. Bu projeyle üreticimizin cebine artı yüzde 20 net bir para kaldı. Yani yemini hazır alan üreticinin bu şartlarda yaptığı işten para kazanma şansı yok” dedi.