Milas’ta 7’nci Zeytin Hasat Şenliği

NEVZAT ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

İlki 2014 yılında gerçekleşen Milas Zeytin Şenliği’nin bu yıl 7’incisi “Tadında Milas Var” sloganıyla 13-14 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Milas’ta bu yıl 6 bin ton zeytin hasadının yapılması bekleniyor.

Şenliğin ilk gününde, Baltalıkapı’dan şenliğin yapılacağı Atapark’a yürüyüş gerçekleştirilecek. Sonrasında ise, Kurudure köyünde hasat ve sıkım yapılacak. Workshop etkinlikleriyle devam edecek gün Zeytindostu Derneği tarafından yapılacak olan kaliteli zeytinyağını tanıma programının sunumu ve müzik programı ile sona erecek.

Şenliğin ikinci gününde ise, Çöllüoğlu Han’ında zeytin temalı fotoğraf sergisi açılacak. Aynı gün “Kadim Meyve Zeytin” konulu söyleşi, Milas Belediyesi Toplantı salonunda Doç. Dr. Figen Çukur’un yönettiği ve Prof. Dr. İlkay Dellal ile Doç. Dr. Ceyhun Özçelik’in katıldığı “İklim Değişikliği Zeytincilik” konulu panel gerçekleşecek. Festival mahalleler arası yemek yarışması ve ödül töreni ile konser programı ile sona erecek.

Şenliğin ilk günü 13 Kasım Cumartesi Atapark’ta saat 20.00’da Gece Yolcuları Milaslılarla buluşacak. Şenliğin ikinci günü olan 14 Kasım Pazar günü ise yine Atapark’ta saat 20’de Melek Mosso konseri olacak.

MARKALAŞMA

10 milyona yaklaşan zeytin ağacıyla Türkiye’de önemli zeytincilik merkezi olan Milas’ta, son yıllarda zeytincilik alanında önemli gelişmeler yaşanmaya başlandı. Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) tarafından, Türk Patent Enstitüsünden, Milas zeytinyağının ve yağlı zeytinin coğrafi işaretleri alındı. Daha sonra Türkiye’nin ilk ve tek AB coğrafi işaretli “Milas Zeytinyağı”, MİTSO tarafından tescil ettirildi.

Yakın tarihe kadar dökme ve rafinerilik zeytinyağı olarak nitelendirilen Milas Memecik zeytinyağında, üretimde bilinçlenme ve bilimsel yöntemleri kullanma sonucunda markalaşmada önemli adımlar atıldığını dile getiren MİTSO Başkanı Reşit Özer, şu anda “Milas Zeytinyağı”nda Oda kaydı bulunan marka sayısının 80 olduğunu, bu sayının 100’ü bulacağını umduklarını belirterek, Milas zeytinyağının kalite yolculuğunun her gün gelişerek devam ettiğini söyledi.