Muğla'nın Milas İlçesi'nde Kömürcüoğlu Grubu’na ait Çınartaş Endüstri bünyesinde çalışırken işten çıkartılan 11 işçinin başlattığı direniş sürüyor. İşçilerden Zeki Yıldırım, “Ekmek kavgamız devam ediyor. Biz işçiyiz ve haklıyız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Milas’ta direnen nakliyat işçileri: Ekmek kavgamız devam ediyor


AYCAN KARADAĞ

Muğla Milas’ta bulunan Kömürcüoğlu Grubu’na ait maden işletmesinde, Çınartaş Endüstri bünyesinde çalışan Nakliyat-İş Sendikası üyesi işçilerin direnişi sürüyor. 11 işçi, çalışma koşullarının ağırlığı, ücret düşüklüğü, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliği nedeniyle 17 Mayıs’ta “çalışmaktan kaçınma” hakkını kullanmış, bu nedenle işten atılmıştı.

İşçiler 79 gündür maden işletmesinin önünde nöbet tutuyor. İşçilere ise destek sürüyor. Kısa bir süre önce çeşitli sendika, oda ve STK temsilcilerinin de içinde bulunduğu Milas Kömürcüoğlu/Çınartaş Direnişçileri ile Dayanışma Platformu kuruldu.

"BİZLER KÖLE DEĞİLİZ"

4 yıldır Çınartaş Endüstri bünyesinde çalışan Zeki Yıldırım, haklarını kazanana kadar mücadele edeceklerini dile getirerek, “Bizim haklarımızın gasp edilmesiyle süreç başladı. Salgın sürecinde işten çıkartmalar yasaklanmasına rağmen bizim çıkışımızı verdiler. Şirket yöneticileri, diğer şirketlere haber yollamışlar. Bizi işe almamalarını söylemişler. Biz mücadelemize devam ediyoruz. Ekmek kavgamız sürüyor, sürecek… Yasalara uygun bir şekilde mücadelemizi sürdürüyoruz. Kanun neyi öngörüyorsa mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz işimize geri dönmek istiyoruz. Ama eskisi gibi olmasın hiçbir şey. Sendikamızın olduğu, haklarımızın olduğu yani insanca çalışmak istiyoruz. Bizler köle değiliz. Bu süreçte çok zorlanıyoruz. Hepimizin aileleri var. Her şey zaten çok pahalı. Bizim ise şu an hiçbir şeyimiz yok. Yazık değil mi bize. İşçiye bu reva mı? Biz işçiyiz ve haklıyız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

"İŞVERENİN HAKSIZ VE HUKUKSUZ TAVRI KABUL EDİLEMEZ"

Nakliyat-iş Sendikası Genel Mali Sekreteri Anadolu Şube Başkanı Ali Özçelik ise, salgın sürecinde işçi ve sendika düşmanlığının daha net görüldüğünü ifade ederek, “Üyemiz işçiler ‘işten çıkarma yasağının’ bulunduğu bu dönemde işverenin bu yasa, hak, hukuk tanımaz tutumunu protesto etmek için 79 gündür işyerinin önünde direnişlerine devam etmektedirler. Birkaç aydır tüm dünya ve ülkemiz, koronavirüs belası ile karşı karşıyadır. Başta sağlık emekçileri olmak üzere birçok insan hayatını kaybetmiştir. Salgın döneminde sokağa çıkma yasaklarında sağlık emekçilerinin ve topluma hayat veren işçiler çalışmaya devam etmiştir. Çınartaş işçileri de sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde çalışmaya devam etmişlerdir. Bu çalışmaları karşılığında işverenin verdiği sözleri tutmadığı için işçilerin ‘neden mesai ücretlerimizi ödemiyorsunuz?’ diye sormaları üzerine işçilere kapıyı göstermiştir. İşverenin bu haksız ve hukuksuz tavrı kabul edilemez” diye konuştu.

Son olarak Özçelik, şunları ifade etti: “Bu nedenle işverenin bu yasa tanımaz uygulamasına ilişkin sendikamız dava açmıştır. İşten çıkartmaların yasaklandığı bu dönemde üyelerimiz hukuksuzca işsizlik ödeneği dahi alamayacak şekilde tazminatsız olarak işten atılmışlardır. İşveren tarafından Milas’ta iş bulamamaları için özel çaba gösterilmektedir. Nakliyat-İş Sendikası olarak bu mücadeleyi sonuna kadar devam ettireceğiz. Bu amaçla Milas’ta ki sendika dernek ve halk örgütleri ile bir araya geldik. Mücadeleyi büyütmek amacıyla Milas Kömürcüoğlu/Çınartaş Direnişçileri ile Dayanışma Platformu kuruldu. Platform önümüzdeki günlerde bir basın açıklaması ile çalışma programını duyuracak ayrıca platform direnişte ki işçilere maddi dayanışma sağlamak amacıyla direnişi anlatan broşürlerle birlikte maske dağıtımı yapacak.”