Muğla'nın Milas İlçesi'nde Çınartaş Endüstri’de çalışan DİSK Nakliyat İş Sendikası'na bağlı 12 nakliyat işçisi, iş yerinde güvenlik önlemlerinin alınmaması ve maaş kesintileri sebebiyle iş bıraktı

Milas’ta nakliyat işçileri direniş başlattı

AYCAN KARADAĞ

Muğla'nın Milas İlçesi'nde Çınartaş Endüstri’de DİSK Nakliyat İş Sendikası'na bağlı 12 nakliyat işçi, işyerinde güvenlik önlemlerinin alınmadığı ve maaş kesintileri sebebiyle iş bıraktı. İşverenin “çalışırsanız bu koşullarda devam edin yoksa sizi işten çıkartıyoruz” dediğini iddia edildi. İşçiler iş çıkışlarını verilmediğini fakat içeri de alınmadıklarını ifade ettiler.

HAKKIMIZI İSTİYORUZ

BirGün’e konuşan işçiler, “İş çıkışlarımız verilmedi. Ama bizi içeri de almıyorlar. İlk başlama amacımız iki günlük sokağa çıkma yasağında izin alamadık. Bizim zaten iznimiz yok. 30 gün çalışıyoruz. Rapor alanın maaşından 250 lira keserim diye tehditler alıyorduk. Tırın resmi tonaj 27 ton. Şirket 40 ton yük atıyor. Cangüvenliğimiz olmadan o yükleri taşıyoruz. Rampa aşağı inerken fazla yükten kamyonların frenlerinde sorunlar oluyor. İşverene bunu ifade ettiğimizde işveren benim şartlarım bu işine gelirse diyor. Maaşlarımızda anlamsız kesintiler, iş güvenliğimizin olmaması, yasal çalışma şartlarının üstüde çalıştırılma gibi nedenlerden dolayı direniş başlattık. İşçiler olarak içeriye alınamıyoruz. Güvenlik görevlileri talimat olduğunu belirtiyorlar. Biz de işyerinin karşındaki bahçede bekliyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Biz haftada bir gün izin istiyoruz. Maaşlarımızda kesintilerin olmamasını istiyoruz. İş güvenliğimizin sağlanmasını istiyoruz. Bunun için de mücadele etmemiz gerektiğini biliyoruz. O yüzden haklı mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerinde bulundular.

İŞÇİLERİN SAĞLIĞINI GÖZ ARDI ETMEYİN

Konuyla ilgili konuşan DİSK Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da, “Burada işçi arkadaşlarımız işçi sağlığı işçi güveliği ile ilgili 4857 sayılı iş kanunu çerçevesinde alınması gereken önlemleri işverene hatırlatıyorlar. İşverende işinize gelirse böyle işinize gelmezse kapı orada diyorlar. Bu süreçte işçi arkadaşlarımızla bağlantı kurduk. Şuan belli sayıda örgütlenme yaşadık. Bu süreçte işçi çıkarma yasağı var. İşveren çıkışları hala belirtmedi. Mahkemeye de başvurduk. Arkadaşlarımız direnişlerini de başlattı. İşçi sağlığı ile ilgili örnek bir mücadele veriyorlar. Üye sayımızda çoğunluğu kısa sürede yakalayıp toplu sözleşme için sendikal faaliyetlere girmeyi düşünüyoruz. İşverenden istediğimiz işçilerin sağlığını göz ardı etmeyin” diye konuştu.

milas-ta-nakliyat-iscileri-direnis-baslatti-733958-1.

DİSK Nakliyat-İş Avukatı Tacettin Çolak ise, “Burası bir maden şirketi. Burada çalışan arkadaşlar maden şirketinin nakliyatını yapıyorlar. Bu arkadaşlar aslında ilk olarak normal tırların tonajının üzerinde yük sarmalarına itiraz ediyor. Hatta çift irsaliye kullanıyorlarmış. Trafik kontrolünde bu irsaliyenin sahte olanını gösteriyorlarmış. İşçi arkadaşlar bunlara itiraz etmiş. Onun dışında izin alanlardan 150 TL kesiliyor, doktordan rapor alandan da 250 TL kesiliyor. Bu tip yasa dışı işlemler var. Arkadaşlarda buna itiraz edince koşullarımız budur deyip işten çıkarıyorlar. Arkadaşları iş yerine almıyorlar ama kanunlardan dolayı resmi çıkışlarını da yapamıyorlar. İŞKUR'a şikâyet ettik, savcılığı da suç duyurusunda bulunduk. İşveren hakkında dava açılacak. İşçilerde iş yeri önünde direnişlerini devam ettiriyor” dedi.