Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, üretimin önemini bildiklerini ve üreticilere gübre, tohum, fidan ile yem desteği sağladıklarını, şartlar ölçüsünde akaryakıt desteği de vermeyi planladıklarını söyledi.

Milas’ta üretimin önemini biliyoruz

Berkay SAĞOL

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, geçen yaz yaşanan yangın felaketinin bilançosunu ve görev süresi boyunca yaptığı çalışmaları BirGün’e anlattı. Tokat, yangının başladığı yerile söndüğü yer arasında 50 kilometre bir yay çizerek geldiğini, 12 mahallenin yangından etkilendiğini ve orman zararı kadar tarımsal anlamda da birçok kayıp ve zeytinlik kaybı olduğunu söyledi.


Muğla’nın çam balında dünya birincisi olduğunu ama şu anda çam balı ormanlarının önemli derecede yandığını belirten Tokat, “Arıcılık ve zeytincilik, yangından en çok etkilenen faaliyet alanları olarak gözüküyor. Tabi hayvancılık da bu felaketten oldukça fazla etkilendi. Tek tesellimiz, yerleşim yerlerinde çok fazla zararımızın olmaması oldu. Bu durum da belediyenin ve itfaiyenin başarısını gözler önüne seriyor. Orman Bakanlığı yetkililerinin ifadesiyle atom bombası şiddeti enerjisiyle gelen bu yangın, 12 mahalleyi etkiledi. Velhasıl; 12 mahalle orman köyü olduğu için yalnızca ormanın kenarında kalan evlerde hasar oldu. Tabi ki bu bahsettiğim alanlarda bütün doğal yaşam bitti. Aslında köylerimiz çöldeki vaha gibi kaldılar. Köyleri kurtardık ama etrafta hiçbir şey kalmadı. Bundan dolayı bu sosyal ve ekonomik hayatı toparlamak bizim yıllarımızı alacak. Örneğin; bu kayıp zeytinlikleri tekrar yerine koymak onlarca yıl alacak. Yine bu felaketten dolayı arıcılarımız oldukça zarar gördü. Arıcılık noktasında da bazı tedbir ve desteklerle birlikte bölge arıcılığını korumaya çalışıyoruz” dedi.

Yanan bölgelerle ilgili bir kaygının olduğunu vurgulayan Tokat, “Yanan bölgeler genelde devletin önceden turizm alanı olarak ilan ettiği ve bu anlamda da planlanma konusunda belediyelerin yetkisinin olmadığı bölgeler. Bu nedenle bir takım kaygılar taşıyoruz. Dünyanın en büyük zenginleri bu dönem buralarda dolaşıyor. Ama bizim için kaygıları daha da arttıran, yanan bölgelerin üzerine konmuş kamulaştırma şerhleri. Biz tetikteyiz ve bu anlamda bölgenin ve hemşehrilerimizin yararına olacak tavrı sergileyeceğiz.” diye konuştu.

‘ÜRETİCİLERİN FAYDASINA ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ’

2021 yılında olumlu gelişmelerde yaşandığını dile getiren Tokat, “Özellikle tarımsal açıdan desteklemeler noktasında belediyemiz güzel çalışmalar yapıyor. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüz kuruldu. Bu müdürlüğümüz yeni olmasına rağmen şu anda kendi çalışma kapasite ve alanını belirlemeye, oluşturmaya çalışıyor. Çalışmalarını bir yandan da yangın bölgesinde yoğunlaşmış durumda. Ayrıca ilçemizin ve ilimizin değişik bölgelerindeki dokunması gereken noktalara da dokunmaya gayret gösteriyor. Mesela Ortaca’dan biz narenciye üreticilerinden ürünlerini gerçek değeriyle alıp, burada kendi ilçemizde ki yurttaşlarımıza dağıtıyoruz. Kendi ilçemizde üretilen kışlık sebze ve meyve gibi ürünleri, üreticiden satın alıp yurttaşa dağıtıyoruz. Bizim bu konuda üreticiye dokunmamız çok önemli. Biz üreticinin yanına gittiğimizde onun maliyetleri neyse gerçek değerinin üzerindeki fiyattan satın alıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tokat, üreticilere gübre, tohum, fidan ile yem desteği sağladıklarını, şartlar ölçüsünde akaryakıt desteği de vermeyi planladıklarını söyledi ve ekledi: “Üretimin önemini biliyoruz. Önümüzdeki yıllar içerisinde bu gidişatla da ülkede bir gıda krizinin yaşanacağında öngörüyoruz. Ben köyleri dolaştığımda birebir duyduğum şey köylünün ‘Benim için en kazançlısı şu anda tarlayı nadasa bırakmak’ diyor. Esnafı dolaşıyorum esnaf da diyor ki ‘Satsam mı iyi satmasam mı bilemiyorum’ diyor. Üretici eğer üretmemeyi esnaf satmamayı karlılık olarak görüyorsa bizim ekonomik sorunlarımız tasavvur ettiğimizden çok daha derin demektir.”

Tokat, şunları söyledi: “Özellikle aromatik bitkiler, kuşkonmaz, lavanta gibi belli değerli ürünlerde üretim yaparak üreticiyi de bu ürünlere özendirme çalışması yapıyoruz. Aynı zamanda Muğla Büyükşehir Belediyesi tohum bankası oluşturdu biraz onları da örnek alarak ama ilçe belediyesi olarak bizde şu anda ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Yöresel tohumların toplanması, korunması ve üreticiyle buluşturulmasıyla ilgili çalışmalarımız var. Özellikle içerişinde yaşadığımız sıkıntılı dönemin artlarını düşündüğümüzde tarımsal destek ve hizmetler en öncelikli çalışmalarımız olacak. Üretimin ve doğal gıdaların özellikle pandemiyle beraber herkes tarafından öneminin anlaşıldığını ve belediyelerin aslında devletin denetlemediği bu boşluğu doldurmaları kayda değer bir irade olarak karşımıza çıkıyor.”