Milas zeytinyağına Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret

Nevzat ÇAĞLAR TÜFEKÇİ

Milas zeytinyağı, Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret almayı başaran ilk ve tek Türk zeytinyağı oldu. Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nın Avrupa Birliği'ne yaptığı başvurusu uygun bulundu ve Milas zeytinyağının adı, AB'nin coğrafi işaret siciline yazılarak 23 Aralık 2020’de Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlandı.

Böylece Milas zeytinyağının AB coğrafi işareti, aynı tarihten geçerli olmak üzere kesinleşmiş oldu. Milas zeytinyağı; AB'den coğrafi işaret almış ilk Türk zeytinyağı olurken aynı zamanda AB'den coğrafi işaret almış 5'inci Türk ürünü oldu.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası'nın Avrupa Birliği'ne Milas zeytinyağına coğrafi işaret tescili yapılması için 13 Kasım 2017 tarihinde yaptığı başvuru, AB'nin ilgili komisyonda kabul edilerek üç ay önce askıya çıkarılmıştı. Üç aylık askı sürecinde bir itiraz gelmeyince yapılan komisyon değerlendirmesinde "Tüzüğün 51. Maddesi uyarınca herhangi bir itiraz beyanı alınmadığı için 'Milas zeytinyağı' adı sicile yazılmalıdır" kararı çıktı. Böylece Milas zeytinyağına AB'nin coğrafi işaretli ürünleri arasına girmesi kararı, 23 Aralık 2020 tarihli Avrupa Birliği'nin Resmi Gazetesi'nde yayımlandı.

AB'nin Milas zeytinyağına coğrafi işaret verilmesini onaylamasıyla birlikte Milas zeytinyağı AB'den coğrafi işaret almış ilk ve tek Türk zeytinyağı oldu. Milas zeytinyağı aynı zamanda, Türkiye'nin AB'den coğrafi işaret alan Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı ve Aydın kestanesinden sonra beşinci ürünü oldu.

"BAŞARI ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜNÜN"

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, imkânsız gibi görülen bir süreci daha başarıyla tamamladıklarını belirterek, “Biz Milas zeytinyağına coğrafi işaret almak için yola çıktığımızda, başlangıçta hiç kimse bize inanmadı. Fakat biz Milas zeytinyağının kalitesine ve kendi azmimize güvenerek yola çıktık. Sonuçta başardık. Bu başarı, aslında sadece MİTSO'nun değil tüm Türk zeytinyağı sektörünündür. Başta Milaslı zeytinyağı üreticileri olmak üzere tüm Türkiye'deki zeytinyağı üreticilerinindir. Adeta bir imkânsızı başardık. Fakat şimdi bunun gururunu yaşıyoruz. MİTSO, Milas zeytinyağına AB'den coğrafi işaret alan ilk ve şimdilik tek Türk zeytinyağı olarak, Türk zeytinyağının kalitesini AB düzeyinde de, dünya ölçeğinde de tescillendirmiştir. Başta AB pazarı olmak üzere artık Milas zeytinyağının ve Türk zeytinyağı sektörünün önü açılmıştır” dedi.