Suriye’de ABD ile Rusya arasındaki kriz yükselişe geçerken bölgede İran yanlısı milislerin ABD üssünü vurduğu iddia edildi. 1 kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralandığı saldırının ardından ABD misilleme saldırı gerçekleştirdi.

Milisler vurdu, ABD saldırdı
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suriye sahasında bir taraftan ABD ile Rusya arasında ‘hava sahası ihlali’ nedeniyle gerginlik yaşanırken diğer yandan da ABD ile İran destekli milisler arasında çatışmalar yeniden nüksetti. Haseke kentindeki ABD üssüne yönelik İran yanlısı grupların düzenlediği saldırıda 1 sözleşmeli personelin öldüğünü, 1 sözleşmeli personel ile 5 ABD askerinin yaralandığını açıklandı. Pentagon tarafından yapılan açıklamada saldırının ardından milislere yönelik bir misilleme gerçekleştirildiği ifade edildi. ABD birliklerini denetleyen Ordu Generali Erik Kurilla’ya göre ise 2021’den bu yana İran destekli gruplar ABD birliklerine 78 kez saldırı gerçekleştirdi.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, dün yerel saatle 13.30 sıralarında bir intihar insansız hava aracının (İHA) IŞİD'le mücadele koalisyonuna ait bir bakım tesisini vurduğunu duyurdu. Saldırıda yaralanan iki askerin tedavisinin sahada yapıldığı kaydedilen açıklamada, diğer üç askerin ve sözleşmeli personelin Irak'ta koalisyona ait tıbbi tesislere götürüldüğü ifade edildi.

İHA İRAN’A AİT

İstihbaratın söz konusu İHA'nın İran'a ait olduğunu değerlendirdiği kaydedilen açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in değerlendirmesine de yer verildi. Austin, "Başkan Joe Biden'ın talimatıyla, ABD Merkez Komutanlığı kuvvetlerine, İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ile ilişkili grupların kullandığı tesislere hava saldırıları yapılması yetkisi verdim. Bu saldırı, bugünkü saldırının yanı sıra, DMO ile ilişkili gruplar tarafından Suriye'deki Koalisyon kuvvetlerine yönelik son dönemde gerçekleştirilen bir dizi saldırıya yanıt olarak gerçekleştirildi" ifadelerini kullandı.

ABD'nin saldırısının kendi personelini korumak amacıyla yapıldığını öne süren Austin, misillemenin gerilimi tırmandırma riskini düşürmek için orantılı bir saldırı olduğunu kaydetti.

8 MİLİS ÖLDÜRÜLDÜ

ABD’nin misilleme saldırısının ardından 8 İran yanlısı milisin öldürüldüğü açıklandı. İngiltere merkezli gözlemci olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdulrahman tarafından yapılan açıklamada "ABD saldırıları, Deyrezor şehrinin içindeki bir silah deposunu hedef alarak altı İran yanlısı savaşçıyı öldürdü ve diğer iki savaşçı, Mayadin çölü ve Elbu Kamal yakınlarını hedef alan saldırılarda öldürüldü" ifadeleri kullanıldı.

***

SUUDİ ARABİSTAN, ŞAM İLE ANLAŞMA AŞAMASINDA

Suudi Arabistan ile Suriye’nin, konsolosluk hizmetlerinin yeniden devreye girmesi için görüşmelere başladığı belirtildi. Suudi Arabistan merkezli El-İbhariyye Kanalı, söz konusu haberi, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye dayandırarak verdi. Yetkili, Suudi Arabistan’ın iki ülke arasında konsolosluk hizmeti sağlama konusundaki isteği doğrultusunda Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndaki yetkililerle görüşmeler yürütüldüğünü ifade etti. Reuters daha önce yayınladığı haberlerde, Suriye ile Suudi Arabistan’ın, diplomatik ilişkilerde 10 yılı aşkın bir süredir devam eden kesintinin ardından büyükelçilikleri yeniden açma konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. Riyad ve Tahran, 7 yıl aradan sonra 10 Mart’ta Pekin’de Çinli yetkililerin aracılığıyla diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.