Akşener’in ayrılmasıyla beş parti olarak yoluna devam eden Millet İttifakı, bugün bir araya gelecek. Liderlerin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığını açıklaması bekleniyor.

Millet İttifakı adayını açıklıyor
Fotoğraf: DHA

Hüseyin Şimşek

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ağır sözler sarf ederek ayrıldığı Millet İttifakı’nda, CHP, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderleri, bugün bir kez daha bir araya gelerek cumhurbaşkanı adayı ve geçiş süreci yol haritasını açıklayacak. Toplantıda ilk olarak daha önce alınan ancak Akşener krizinin ardından onaylanamayan kararlar kesinlik kazanacak. Daha sonra liderler kamuoyunun karşısına çıkarak alınan kararları açıklayacak.

YOL HARİTASI DA GÜNDEME GELEBİLİR

2 Mart Perşembe günü bir araya gelerek adayını belirleyen ancak Akşener’in muhalefeti nedeniyle duyuramayan Millet İttifakı, önceki gün gerçekleştirdiği beşli toplantıda iç krizi ele aldı. Akşener’in ithamlarından duyulan rahatsızlığı dile getiren genel başkanlar, buna rağmen tansiyonu yükseltmeme, seçmeni küstürmeme ve yapıcı dil kullanma kararı aldı. İttifak liderlerinden bazılarının, Akşener’in üzerinde hem fikir olunan kararları onaylamaması durumunda masaya dönüşünün mümkün olmadığını kaydettiği de öğrenildi. Liderlerin ayrıca İYİ Parti tabanının da Akşener’in bu kararından rahatsızlık duyduğu ve desteklemediğine yönelik tespitlerde bulundukları aktarıldı.

Temel Karamollaoğlu ev sahipliğinde bir araya gelecek liderler, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu’nu ilan etme hazırlığında. Ayrıca diğer liderlerin büyük oranda cumhurbaşkanı yardımcıları olmalarının da aynı açıklama ile duyurulması bekleniyor. Yalnızca milli güvenliği yakından ilgilendiren bazı konularda tüm liderlerin ortak karar şartının aranması, cumhurbaşkanının partisinden istifa ederek tarafsız bir dönem geçirmesi gibi prensip kararlarının da bu toplantının ardından kesinlik kazanabileceği ve aynı açıklamada duyurulabileceği bildiriliyor.

Cumhurbaşkanı adayı ve geçiş süreci yol haritasını duyurmasının ardından Millet İttifakı’nın yeni gündem maddesi, milletvekili seçim listeleri olacak. Bu kapsamda dört partinin aynı liste, CHP’nin tek liste ile seçime girmesi, tüm partilerin CHP listelerinden seçime girmesi ve üç liste halinde seçimlere dahil olunması gibi senaryoların masada olduğu bildirildi.

***

Milletin vicdanına bırakıyoruz

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Millet İttifakı’nın Saadet Partisi ev sahipliğinde yapılacak toplantısı hakkında konuştu. Medyascope’tan Ali Macit’in haberine göre Ekmen “İttifakımızın kapısı yarın (bugün) saat 14.00’e kadar İYİ Parti’ye açık” dedi. Ekmen, DEVA Partisi’nin CHP ile “vekil pazarlığı” yaptığı iddiasının asılsız olduğunu söyledi ve “iftira” ifadesini kullandı. “Katiyetle DEVA Partisi’nin CHP veya başka bir parti ile işbirliği komisyonu dışında tek bir milletvekilliği talebi ve pazarlığı olmamıştır. Bu iddiaları kesin ve net bir dille reddediyoruz. Bu iftirayı milletin vicdanına bırakıyoruz” diye konuşan Ekmen İYİ Parti’nin Masa’dan ayrılması hakkında, “Mutabakat arayışını iç mekanizmalar ve diyalog süreçleri tüketilmeden kamuoyuna mâl edilerek Masa’dan kalkılması oldukça üzücü. Kalan partiler devam ediyor ama İYİ Parti de burada önemli bir yere tekabül ediyordu. Üzüldüğümüzü ifade etmek istiyorum” diye konuştu.