CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun imzalarının bulunduğu ittifak protokolü, bugün Millet İttifakı'na mensup 6 siyasi partinin genel başkan yardımcıları tarafından YSK'ye sunuldu.​​​​​​​ Ayrıca Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı için bugün saat 14.00'te YSK'ye başvurulacak.

Millet İttifakı, ittifak protokolünü YSK’ye sundu
Fotoğraf: DHA

HABER MERKEZİ

Millet İttifakı heyeti, ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na (YSK) sundu. Protokol, 6’lı masa temsilcileri DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Gelecek Partisi Seçim ve Hukuk İşleri Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Hukuk İşleri Başkanı Bülent Kaya, İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat, Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhan Yücel tarafından teslim edildi.

Heyet daha sonra YSK önünde bir açıklama yaptı. Açıklamayı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, "Cumhuriyet Halk Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi olarak Millet İttifakı adıyla 6 parti seçim ittifakı protkolümüzü YSK Başkanlığımız birlikte sunduk. Sayın Genel Başkanların imzalarıyla dedi.

"Bizler 2021 yılı Eylül ayından bu yana bir aradayız, birlikte çalışıyoruz" diyen Erkek, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metnimiz, 84 maddeyi kapsayan anayasa değişikliği önerimiz, Ortak Politiakalar Mutabakat Metnimiz, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş yol haritamız ve belirlediğimiz ilkeler ışığında Millet İttifakı olarak 14 Mayıs Cumhurbaşkanı ve Milletvekili genel seçimine katılacağız" açıklaması yaptı.

"MİLLET İTTİFAKI OLARAK HAZIRIZ"

14 Mayıs'ta yalnızca iktidarın değişmeyeceğini belirten Erkek, şöyle devam etti:

"Büyük bir zihniyet değişmini de hep birlikte yaşayacağız. Amacımız yeni bir siyaset kültürü ile yeni bir yönetim anlayışıyla cumhuriyetimizin 2'nci yüzyılının başında cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmak. Adaleti tesis etmek, farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul ederek özgürce yaşamak. Refahı sağlamak, her bireyin her yurttaşın insan onurun yaraşır bir yaşam sürmesini temin etmektir. Bu amaçla bir araya geldik ve bu amaçlarla belirlediğimiz tüm mutabakat metinleri ve ilkeleri ışığında Millet İttifakı olarak hazırız. Seçim ittifakımızı da bugün YSK Başkanlığı'na sunduk. Ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun."

HDP SORUSUNA YANIT

Bir gazetecinin, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'yi ziyareti sonrası ılımlı mesajlar verildiği, HDP'nin ittifakın neresinde yer alacağı"na ilişkin sorusunu cevaplayan Erkek, "Bizim ittifakımız burada, Millet İttifakı 6 siyasi partiden oluşuyor." diye konuştu. İYİ Partili Sunat da "Bugün Millet İttifakı'nın protokolünü 6 siyasi partinin temsilcileri olarak getirdik. Konu bu." ifadelerini kullandı.

PROTOKOL METNİ

6 siyasi parti liderinin imzaladığı protokol metni şu şekilde:

"14 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek olan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine 2839 Sayılı Kanun'un 12/A maddesi ve işbu protokol uyarınca ‘Millet İttifakı’ unvanıyla seçim ittifakı yaparak katılacağız. Bizler, altı siyasi parti olarak, cumhuriyeti demokrasi ile taçlandırmak, adaleti tesis etmek, farklılıklarımızı zenginlik kabul ederek bir arada özgürce yaşamak, toplumsal huzuru ve barışı sağlamak, tüm vatandaşların insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesini güvence altına almak, çoğulcu, demokratik bir Türkiye inşa etmek ve gelecek nesillere bu değerleri emanet etmek için bir aradayız. Geniş bir toplumsal mutabakatla her türlü vesayetten uzak, darbe hukukundan arınmış, gücünü milletten alan, güçlendirilmiş parlamenter sistem temelinde bir anayasa değişikliği önceliğimizdir.

Bu doğrultuda kuvvetler ayrılığını esas alarak gerekli denge ve denetim mekanizmalarını hızla kuracağız. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını kesin olarak sağlayacak, düşünce, ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğünü güvence altına alacak, sivil toplum üzerindeki her türlü baskıya son vereceğiz. Liyakat temelinde devleti yeniden yapılandıracak, yolsuzluğu ve yoksulluğu ortadan kaldıracak; zenginlik, refah ve adalete dayalı yarının Türkiye’sini demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan milyonlarla birlikte inşa edeceğiz.

Altı siyasi parti olarak tam bir uzlaşmayla hazırladığımız Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni, Anayasa Değişikliği Önerisi, Ortak Politikalar Mutabakat Metni, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası ve kabul ettiğimiz ilkelerimiz ışığında, farklı program ve dünya görüşlerimizi muhafaza ederek, vatandaşlarımızın siyasi tercihlerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne eksiksiz yansıması ve temsilde adaletin sağlanması amacıyla Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi olarak 14 Mayıs 2023 günü gerçekleşecek 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimine 2Millet İttifakı' adı altında seçim ittifakı yaparak katılacağımızı Aziz Milletimize saygıyla duyururuz."

KILIÇDAROĞL'NUN ADAYLIĞI İÇİN BAŞVURU BUGÜN

Öte yandan CHP Grup Başkanvekilleri ile Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin temsilcileri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı için saat 14.00’te YSK'ye başvuracak.