Gara operasyonu karşısında ortak tutum alan Millet İttifakı, fezlekelerde fikir ayrılığı yaşadı. İktidar çatlağı büyütme telaşında. Ama başarı şansı çok yok. Elinde kalan son alternatif anayasa tartışmaları.

Millet İttifakı’nın yumuşak karnı

Erdoğan, Millet İttifakı’ndan çivi sökme telaşında. İlk elden Saadet Partisi’ni gözüne kestiren iktidar, dört koldan görüşme trafiğini artırırken küçük jestler yapmaya da devam ediyor. Son olarak Milli Görüş’ün Lideri Necmettin Erbakan’ın anmasının Ayasofya’da yapılacak olması, AKP İstanbul kongresinden sonra Oğuzhan Asıltürk’ün Saray’a giderek Erdoğan’a iadeyi ziyaret yapma kararı bu küçük jestlerin arkasının geleceğini gösteriyor.

ASIL HEDEF İYİ PARTİ

Saadet Partisi’nin (SP) oy oranı göz önüne alındığında, bu yakınlaşmaların Erdoğan için yeterli gelmeyeceği çok açık. Üstelik SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun Cumhur İttifakı’na sert tutumunda bir değişikliğin yaşanmadığını da görmek gerekiyor.

Burada asıl hedef İyi Parti’nin pozisyonu. Akşener-Kılıçdaroğlu uyumunu zedeleyecek, ittifakı hareketsiz kılacak arayış peşinde olan iktidar, Gara’da bulamadığı olanağı fezlekelerde bulduğunu düşünüyor. İyi Parti’den gelen ilk açıklamalar fezlekelere “evet” verileceği yönünde oldu. CHP’de ise “Hayır” eğilimi çok daha güçlü. Dışarıdan ittifakı destekleyen HDP milletvekilleri ile ilgili Millet İttifakı’nı oluşturan iki ana gövdede fikir ayrılığı oluşması kuşkusuz gedik açacak. Ama bugünden de belli ki bu, iktidarın beklediğinin çok altında olacak.

ANAYASA TARTIŞMASI KRİTİK

Siyasetin doğası gereği çok farklı tabanlardan gelen İyi Parti ile CHP arasında, HDP’nin iki partiyle ilgili sorunlar ve çelişkileri hep olacak. Ama yaklaşık üç yıldır farklı boyutlarda devam eden ve belli başarılar da kazanan blokun dağılması için Meclis’e gelecek fezlekeler yeterli olmayacak. Bloku böylesi hamlelere karşı dirençli tutan şey, ilk seçimde iktidarın değişme olasılığının güçlenerek artmasıdır. Muhalefet bloku içindeki çelişkiler ve çatışmalar bu güçlü motivasyon karşısında zayıf düşüyor.

Erdoğan’ın elinde kalan en önemli argüman anayasa tartışmaları olarak gözüküyor. Anlaşılan o ki salı günü açıklayacağı “insan hakları reform paketi” bu tartışmanın ilk adımı olarak sunulacak. Arkası nasıl gelir, hangi hamleler yapılır orası Erdoğan’ın manevra kabiliyeti kadar ortağının ikna edilmesiyle de ilgili olacak. İlk görüntü böyle bir tartışmadan Bahçeli ve Perinçek’in rahatsız olmadığı, aksine desteklediği yönünde. Ama başlıklar konuşulmaya başladığında iş nereye varır orasını bugünden kestirmek zor. Erdoğan, anayasa tartışmasından önce son kozunu fezlekelerle oynadı. Bir ara seçim sonucu bile çıkarmaktan uzak bu hamle sadece MHP’yi memnun edecek, istediği etkiyi alamayacaktır. Anlaşılan o ki önümüzdeki günlerde bir ucu Suriye’ye diğer ucu ABD’ye uzanacak Anayasa tartışması bizi bekliyor.