Millet İttifakı’nın amacı ilk turda seçimi kazanmak
Fotoğraf: AA

Nurcan GÖKDEMİR

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimine kısa süre kala, tüm tarafların hedefi seçimi ilk turda bitirmek… Millet İttifakı iki tur arasında AKP’nin toplumu terörize etme ya da YSK aracılığıyla hukuk dışı yollara başvurma ihtimali nedeniyle ilk turda kazanmak üzere kampanyasını yeniden gözden geçirdi. Cumhur İttifakı ise ilk turda hiçbir adayın yüzde 50 üzerinde oy alamayacağı ihtimalinin yüksek olduğu tespitiyle iki tur arasında oyları artırma stratejilerini belirliyor.

Her iki ittifakın yaptırdığı anketlerde ilk turda hiçbir adayın yüzde 50’nin üzerine çıkamayacağı görünüyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun büyük kentlerde önde görünmesi nedeniyle son hafta hemen hemen tüm mitingler bu kentlere planlandı. Kılıçdaroğlu’nun seçmen yoğunluğunun da fazla olduğu bu kentlerdeki temaslarıyla oyunu artırmasının sandıktan cumhurbaşkanı olarak çıkmasının yolunu açacağına inanılıyor.

AKP’NİN SEÇİM SABIKASI

Millet İttifakı, seçim kararının alındığı ilk gün itibarıyla seçimi ilk turda bitirme dışında bir seçeneği önüne koymadı. Türkiye siyasetinin 7 Haziran-1 Kasım 2015 tarihleri arasında yaşadığı sarsıntıyı unutmayan muhalefet, iki tur arasında olabileceklerin kaygısıyla “İlk turda bu işi bitirelim” çağrısı yaptı. AKP’nin 2002’den sonra ilk kez tek başına hükümet kuracak çoğunluğu bulamadığı 7 Haziran seçimlerinin ardından 1 Kasım’da yapılan erken genel seçime kadar geçen sürede yüzlerce yurttaşın ölümüyle sonuçlanan olaylar yaşandı. Ülkenin kriminalize edildiği bu dönemden sonra AKP, erken seçimde yeniden tek başına hükümet kurma hakkını elde etti. AKP’nin 1 Haziran’da 258 olan milletvekili sayısı 1 Kasım’da 317’ye yükseldi.

AKP’nin Yüksek Seçim Kurulu’nu kullanarak seçim sonuçlarını manipüle etme konusundaki sabıkası da biliniyor. Bu nedenlerle iki tur arası yaşanabileceklerden kaygılanan Millet İttifakı, tüm enerjisini “ilk turda sonuç” odaklı kullanıyor.

YOL KAZALARINA DİKKAT

Seçimlerden önceki son haftanın stratejisini yeniden masaya yatıran Millet İttifakı, kampanyayı daha da yoğunlaştırma kararı aldı. İttifak, tüm partilerin genel başkanları, belediye başkanları, kurmay heyetleri, milletvekillerinden sıradan partililerine kadar tüm kadrolarıyla sahada olacak. Mitingler aralıksız sürerken yüzyüze temaslara ağırlık verilecek. “Son dakika yol kazalarına” yol açmamak üzere yöneticiler ve partililerin çok dikkatli olması talimatının verildiği, belirlenen genel çerçevenin dışına çıkılmadan propaganda sürecinin sürdürülmesinin istendiği bildiriliyor.

Bu süreçte iktidarın seçimleri manipüle etmek için başvurabileceği yöntemler konusunda da “seçmeni korkutmadan” uyarılarını sürdürecek olan Millet İttifakı, oyların bölünmemesi çağrılarını da yoğunlaştıracak. Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin teşkilatındaki çözülme ve oylarında görülen düşüş nedeniyle Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na ilk turda seçimi kaybettirme ihtimalini zayıf gören muhalefet, bu beklentiyi seçmene de yansıtmaya çalışacak.

ERDOĞAN İSTANBUL’DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise son hafta siyasete başladığı, belediye başkanlığı yaptığı kente ağırlık verecek. Erdoğan ağırlıklı olarak İstanbul’un ilçelerinde seçmen desteğini artırmaya çalışacak.

Cumhur İttifakı bir yandan da ikinci tur ihtimaline karşı hazırlıklarını sürdürüyor. Oylarının düştüğü son seçimlerden bile hukuk dışı yolları kullanarak başarı ile çıkmayı başaran Erdoğan’ın birinci turda zaferi yakalayamaması durumunda ikinci tur için kendini daha şanslı gördüğü değerlendiriliyor. Cumhur İttifakı’nı desteklemeyenler için tedirginlik yaratabilecek senaryoların konuşulduğu siyaset kulislerine yansıyor. Ayrıca Millet İttifakı’nda yer alan sağ partilerin seçmenlerinin milletvekili genel seçimlerini geride bıraktıktan sonra “Biri sağcı, diğeri solcu iki aday” arasında tercih yaparken son kertede kendisine ideolojik olarak daha yakın bir adayı tercih edeceği ihtimali de konuşuluyor.

HESAPLARI İNCE ÜZERİNE

AKP kulislerinde, Muharrem İnce’nin oy desteğini CHP tabanından aldığı hesabıyla CHP’ye küskün bu seçmenin ikinci turda da Kılıçdaroğlu’nu desteklemesinin zor olacağı değerlendiriliyor. İkinci turda sandık güvenliğinin sağlanmasının da birinci turdan daha zor olacağı kesin. İlk turda kendi milletvekili adaylarını da desteklemek için sandık başına giden sağ seçmenin ikinci turda daha az istekli olabileceği AKP’nin beklentileri arasında…

Tüm ittifaklar son haftaya, hedeflerine daha da kilitlenmiş giriyor. Millet İttifakı’nın “İlk turda bitirelim” mesajlarını seçmene doğru ulaştırması, anketlerde Erdoğan’ın önüne geçtiği görülen Kılıçdaroğlu’na ilk turda Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olma yolunu açabilir. İki tur arasında geçmiş deneyimler doğrultusunda “Kesinlikle bir şey olmaz” demek fazla iyimserlik olur. Mühür ise seçmende, kararı o verecek…