İsveç Parlamentosu’nda bazı parlamenterler, görev süresi biten vekillere...

İsveç Parlamentosu’nda bazı parlamenterler, görev süresi biten vekillere, devletin ödediği “gelir garantisi” denilen aylığın, kaldırılması için çalışma başlattı. Bu ekibin başını Yeşiller Partisi’nin eş başkanı Gustav Fridolin çekiyor. İlk kez 2002’de girdiği parlamentoda 2006 yılına kadar görev yapmış olan bu genç siyasetçi, 2010 yılındaki genel seçimlerle tekrar Meclis’e döndü. Parlamentodan ayrı kaldığı dönemde, devletin, eski parlamenterlere ödediği aylığı kabul etmedi.

Devlet zaten bu aylığı, öyle önüne gelen her eski vekile vermiyor. Yıllık kazancı senede 433 bin krondan az olan eski parlamenterler, ödenekten yararlanabiliyor. Eski parlamenter, siyasi hayatından sonra, uygun gelirli bir iş bulamazsa gelir garantisi denilen aylığı, emekliliğine kadar alabiliyor. Yeşiller’in 1983 doğumlu eş başkanı Fridolin, siyaset yapıp parlamenter olarak Meclis’e girmenin bu yolla hayat sigortasına çevrildiğini savunarak, geçim kaygısı olmayan bir adam kimin için siyaset yaptığını nasıl hatırlasın diyerek yola çıkıyor.

Bu genç politikacı, parlamenter olmadığı dönemde, iş bulana kadar geçinsin diye devletin eski parlamenterlere ödediği, maaşa hakkı olduğu halde elini dahi sürmedi. “İsveç’te işini kaybeden 61 yaşındaki bir hastabakıcıdan, işini kaybettiği günün ertesi sabahı, kendisine bir iş bulmasını ve geçimini sağlamasını bekliyoruz. Ama konu, parlamenter koltuğunu kaybetmiş bir vekil olunca onu kolluyoruz” diyen Gustav Fridolin ve onu destekleyen diğer vekiller gelir garantisi ödeneğinin tekrar gözden geçirilmesini istiyorlar. Yeni bir yasal düzenlemeyle, eski vekillere verilen gelir garantisinin çok uzun yıllara yayılmasını ve kötüye kullanılmasını engellemek gerektiğine inanıyorlar.

Siyasetçi olmayı meslek kabul edip parlamenterlikleri bitiği halde uzun yıllar ek gelir almayı hak gören İsveç’teki eski vekillerin listesi, Yeşillerin bu çıkışıyla ifşa edildi. 1994’ten beri 129 eski parlamenterin milyonlarca kron gelir garantisi aldığı açıklandı. Hele bunlardan biri var ki tüm şimşekleri üzerine topladı. Muhafazakâr Parti’den 1987-96 yılları arasında parlamenter olarak Meclis’te görev yapan Stig Bertilsson, gelir garantisi ödeneğinin nasıl bir soyguna çevrile bileceğini gözler önüne koydu. Sağ kanatta siyaset yapan Bertilsson’un politik hayatı, hakkında açılan bir davada ağır dolandırıcılıktan hüküm giymesiyle son buldu. Ama kendisi dolambaçlı yollardan hiç vazgeçmedi. Geçen yılki cirosu 42 milyon kron olan, elli yıllık bir aile şirketinin başkanı. Bu devasa kazanca rağmen şirketin, eski parlamentere ödediği yıllık gelir, vergi kayıtlarında, 120 bin kron olarak görünüyor. Düşük maaş sınırını yakalayan eski vekil Bertilsson, devletten gelir garantisi almaya hak kazanıyor. Her şey, “kurallar doğrultusunda” olduğu için İsveç Emeklilik Kurumu da Stig Bertilsson için bir şey yapamıyor. Bertilsson, geçinecek durumu olmadığı için eski vekilliğine atfen, devletten, ayda 9 bin 611 kron yaklaşık 2 bin 500 liralık bir gelir garantisi ödeneği alıyor.

İsveç, 28 yaşındaki Yeşillerin eş başkanı Gustav Fridolin’in yürüttüğü politika tutarsa, gelir garantisi yasasında değişikliğe gidecek. Yeşiller, diğer partileri ikna edebilirlerse parlamenter olarak Meclis’e girdi diye kişiye, emekli olana kadar, talebi olursa, uzun seneler aylık ödemeye son verilecek. İsveç kendini edebe çağırırken son zamla brüt maaşı 33 bin 500 liraya çıkartılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün twitter hesabından bir açıklama:

"Son günlerde bana en çok gelen sorulardan bir diğeri de, maaşımla ilgili bazı sorular. Bu sorular esasen, Cumhurbaşkanı maaşıyla ilgili doğru olmayan bazı haberlerden kaynaklanıyor. Zira bu haberler, bilerek veya bilmeyerek, vergiler düşülmemiş brüt maaşı net maaşmış gibi yansıtıyorlar. Herkesin bilmesini isterim: Vergiler düşüldükten sonraki net Cumhurbaşkanı maaşı haberlerde geçen rakamın neredeyse yarısı. Kurban Bayramı'nda yeniden görüşmek üzere, herkese selam ediyorum." Şimdi burada Cumhurbaşkanı medyadan mı, vergiden mi yoksa maaşından mı şikâyetçi? Bir twit daha alabilir miyiz?