TBMM Başkanlığı’nca vekillerin makam telefonlarına yeni bir uygulama yüklendi. Ses tonlarını ölçen cihaz, ‘yüksek ton’ tespitinde vekilleri uyarıyor

Milletvekillerine ‘sessizlik’ ayarı

Hüseyin Şimşek

TBMM’de 600 milletvekilinin makam odasındaki telefonlara yeni bir uygulama yüklendi. TBMM Başkanlığı tarafından alınan karar sonrasında makam telefonlarına yerleştirilen uygulamada, ses tonu ölçülüyor. Ses tonunun, ‘uygulamaya göre’ yüksek çıkması durumunda uyarı veriliyor.

Makam telefonlarında gürültü ölçen cihaz, ses yüksekliği anında, “Bu biraz gürültülü! Sesinizi düşürmeyi düşünün” anlamına gelen, İngilizce, “That’s a bit loud! Consider lowering your voice” uyarısını yapıyor.

Önceki gün yaptığı telefon görüşmesinde bu uyarı ile karşılaşan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, TBMM Başkanlığı’na tepki gösterdi. Ceylan, “Tüm işi bitti de TBMM Başkanlığı şimdi sesimizin tonuna mı ayar vermek istiyor? Bize görgü mü öğretmeye kalkıyor?” diye sordu.

KILICIN SAPINI TUTAN BAŞKASI

CHP’li Ceylan, makam odalarında bulunan sabit telefonlara bu uygulamanın yerleştirilmesini eleştirerek, bunun TBMM Başkanlığı’nın milletvekillerine müdahalesi anlamına geldiğini söyledi. Ceylan, “Demokrasiye tahammülü olmayan tek adam mantığının esiri olmuş zihniyet, hayatın her alanına sirayet etme cüretini göstermektedir. TBMM Başkanlığı, milletin iradesi ile kendilerinin temsil edilmesi ve yönetimde söz sahibi olmak adına temsilci olarak atadığı milletvekillerine görgü kuralı mı öğretmek istiyor? TBMM Başkanı Mustafa Şentop, milletvekillerine görgü öğretme küstahlığı gösterirken yüce millete hakaret etmiş olduğunun farkında bile değildir. Sayın Başkan, Demokles’in kılıcı olmak istiyor belki ama kılıcın sapını tutan başkasıdır. Böylesi balans ayarlarını, CHP olarak biz hiçbir zaman tasvip etmedik, etmeyeceğiz” dedi.

milletvekillerine-sessizlik-ayari-742046-1.