Milletvekillerinin sorularını yanıtlayın

BirGün ANKARA

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği ve yasal süre içerisinde yanıtlanmayan sorular için Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan tavsiye kararı çıktı.

Muhalefetin iktidarı denetlemesinin en etkin yollarından biri olan ancak AKP iktidarları döneminde etkisizleştirilen soru önergesi yöntemi ile ilgili kararda, soruların yasal süresi içinde yanıtlanması istendi. CHP’li Hakverdi, Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle, Bilgi Edinme Hakkı kapsamında çeşitli sorular yöneltti.

Hakverdi, Sağlık Bakanı Koca’dan, hastanelere psikolojik sorunları nedeniyle başvuranlar, son dönemde yaşanan intiharlar ve AMATEM kliniklerine başvurularla ilgili ayrıntılı yanıtlar talep etti. Sağlık Bakanı Koca ise bu sorulara yasal süre olan 15 gün içerisinde yanıt vermedi. Koca, sorulara ayrıntılara yer vermeden 15 günlük süreyi aştıktan sonra yanıt gönderdi. CHP’li Hakverdi, milletvekillerinin sorularını görmezden gelme sabıkası olan Sağlık Bakanı Koca’nın yasal süre içerisinde gelmeyen yanıtlarının ardından Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kapısını çaldı. Adalet Bakanı Abdullah Gül’den sonra yanıtsız bıraktığı soru önergeleriyle ikinci sırada yer alan Koca hakkındaki başvuru incelemeye alındı. Kamu Başdenetçisi Şefer Malkoç’un imzasını taşıyan tavsiye kararındal, bilgi edinme başvurularının etkin, süratli ve doğru sonuçlandırılması gerektiği ifade edildi. Malkoç, gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve yanıtların yasal süre içerisinde iletilmesi için Koca’ya tavsiyede bulunulmasına karar verildi.

HUKUK TANIMIYORLAR

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun kararını BirGün’e değerlendiren CHP’li Hakverdi, “Kanuni bir hak olan bilgi edinme taleplerimize cevap verilmemesi, iktidarın kurumları partizanca ve hukuk tanımaz bir şekilde yönettiğinin en somut örneğidir” dedi. “Kamuoyunu aydınlatmak ve çalışmalarımızda kullanmak üzere istediğimiz bilgilere dahi ulaşmamız engelleniyor” diyen Hakverdi, şunları söyledi: “Kurumlarda neler olup bittiğini kimsenin duymasının istenmediği açıktır. Kurumlar açıkça suç işlemekte ve kamuoyunun bilmesi gereken bilgileri milletvekillerinden dahi saklamaktadır. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bu konunun üzerinde daha fazla eğilerek, vatandaşların kanuni hakkı olan bilgi edinme taleplerinin zamanında ve doğru bir şekilde kurumlarca karşılanmasına dair cesur kararlar almasını bekliyoruz.”