Meclis'te okunan tezkerenin ardından vekillikleri düşürülen HDP'li Farisoğulları ile Güven ve CHP'li Berberoğlu çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklandı

Vekillikleri düşürülen CHP'li ve HDP'li 3 isim tutuklandı

Meclis'te okunan tezkerenin ardından vekillikleri düşürülen HDP ve CHP'li 3 isim gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, milletvekilliği düşürülen HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları hakkında yakalama kararı çıkarıldı. HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven kararın ardından gözaltına alındı.

Farisoğulları Diyarbakır-Urfa yolu üzerinde bulunan Pirinçlik karakolunda gözaltına alındı. Farisoğulları, Diyarbakır’dan Ankara’ya gitmek için yola çIkmıştı.

HDP'li vekil, sağlık kontrolünün ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'ye götürüldü.

Gözaltına alındığı sosyal medya hesabından duyuran Farisoğulları, "Diyarbakır'dan Ankara'ya giderken, az önce gözaltına alındım" dedi.

HDP'li Leyla Güven de gözaltına alındığını Twitter üzerinden duyurdu.

Güven, evine gelen polisler tarfından gözaltına alındı. Güven, gözaltına alındığı anda, “En son buradan sedye ile çıkmıştım şimdi de böyle çıkıyoruz” dedi.

HDP'Lİ GÜVEN VE FARİSOĞULLARI TUTUKLANDI

Hastanedeki kontrollerin ardından adliyeye sevk edilen HDP'li Farisoğulları ve Güven, nöbetçi mahkemece tutuklandı.

BEBEROĞLU DA TUTUKLANDI

Vekilliği düşürülen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ise İstanbul'da gözaltına alındı. Berberoğlu'nun Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. Buradaki işlemlerin ardından Berberoğlu polis eşliğinde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Berberoğlu çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanarak Maltepe L Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

Berberoğlu'nun yanında olan CHP'li Barış Yarkadaş, sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Yarkadaş, "Enis Abi, şu an itibariyle Çağlayan Adliyesi İnfaz Bürosu'nda 65 yaşına girdi. Kendisini soranlara çok selamı var. Her zamanki soğukkanlısı ile dimdik" ifadelerini kullandı.

vekillikleri-dusurulen-guven-ve-farislioglu-tutuklandi-berberoglu-gozaltinda-740081-1.

Berberoğlu, vekilliğinin düşürülmesi yönündeki kararın ardından, CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında en kısa sürede gidip teslim olacağını söylemişti.

Berberoğlu, MİT TIR'ları davası nedeniyle 5 yıl 10 ay hapis cezasını almış ve bu ceza da Yargıtay tarafından onanmıştı.

vekillikleri-dusurulen-guven-ve-farislioglu-tutuklandi-berberoglu-gozaltinda-740082-1.

HDP: SARAY DARBESİ

HDP'den Güven ve Farisoğulları'nın gözaltına alınmasına tepki gelirken, sosyal medya hesaplarından paylaşılan mesajda şu ifadeler kullanıldı:

"Planlanmış Saray Darbesinin gereği yerine getiriliyor. Halk iradesini çiğneyerek Milletvekillerimizin vekilliğini düşürenlerin talimatı doğrultusunda Milletvekilimiz Musa Farisoğulları gözaltına alındı. Nerede olursak olalım bu darbeci zihniyete karşı direnmeye devam edeceğiz.

"Saray Darbesiyle vekilliği düşürülen DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekilimiz Leyla Güven de gözaltına alındı. İşte darbe budur. Seçmen iradesinin temsilcisi bir siyasetçinin evine onlarca polisle baskın yapmaktır. İntikamcılıktır Berxwedan Jiyan e diyenleri yıldıramayacaksınız!"

HDP Genel Merkez'İ Güven ve Farisoğullarının tutuklanmasının ardından şu paylaşımda bulundu:

"Milletvekillerimiz Leyla Güven ile Musa Farisoğulları, tutuklandılar. Yargı aldığı talimatın gereğini yerine getirdi. Tıpkı Meclis Başkanının aldığı talimatın gereğini yerine getirdiği gibi. Bu hukuksuzluğu ve planlanmış darbeye karşı mücadelemizi yükselteceğiz."

NE OLMUŞTU?

HDP Diyarbakır Milletvekili Farisoğulları, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada, "örgüte üye olmak" suçundan 9 yıl, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ise yine aynı mahkemece, aynı suçtan yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Farisoğulları ve Güven'e yargılandıkları davada verilen cezalar, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nce onanmıştı.

TBMM Genel Kurulunda, HDP'li Güven ve Farisoğulları hakkında mahkeme tarafından verilen, kesinleşmiş cezalara ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkereleri okunarak bilgiye sunulmuştu.

Anayasa gereğince, Genel Kurulda okunan tezkerelerin ardından Güven ve Farisoğulları'nın milletvekilliği düşmüştü.