Milli parklar santral yapımı tehlikesi altında

BirGün EGE

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Latmos dağlarının da yer aldığı milli parkın 33 kilometrelik alanına yapılması planlanan rüzgâr enerji santralleri (RES) ile Dilek Yarımadası Milli Parkı’ndaki büyük bir alan için jeotermal arama ruhsatı başvurusu iddialarını Meclis’e taşıdı.

Bülbül, Muğla’dan Aydın’a kadar uzanan 33 kilometrekarelik geniş bir alanda 125 MW kapasiteli 30 adet rüzgâr enerji türbininden oluşacak santrallerin inşaatları için Meclis’te araştırma komisyonu kurulmasını talep ederek, komisyon önergesini Meclis Başkanlığına sundu. Bülbül önergesinde, “İlgili alan tabiatına müdahale edilmemiş yaşam alanlarını kapsıyor. Sadece santral alanı değil, inşaatı alanlarında faaliyet gösterecek tırların geçmesi için de yollar açılacak ve zaten Latmos Dağı’nın büyük bir kısmı maden sahaları ile tahrip edilmişken diğer kısmı da bu proje ile geriye dönüşü mümkün olmayan zararlar alacaktır” dedi.
Öte yandan Bülbül, Aydın’ın Söke ilçesindeki Büyük Menderes Deltası’nda ulusal ve uluslararası birçok sözleşme ile korunan Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın tam ortasından başlayarak çok büyük bir alan için jeotermal arama ruhsatı başvurusu yapıldığı iddialarını da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu.