Milli Piyango biletlerinin dijital bayilerden satışına yönelik karar, bu işten geçimini sağlayan emekçileri mağdur etti. Sokaklarda bilet satarak geçinen birçok milli piyango satıcısı karara tepkili

Milli Piyango satıcılarından dijital bayi isyanı: Ekmeğimizi elimizden aldılar

DENİZ YERLİKAYA

Gittikçe pahalılaşan hayat şartlarında geçinebilmek için ek iş olarak daha çok emekliler ve engelli vatandaşların yaptığı Milli Piyango satıcılığı, dijitalleşen bayiler nedeniyle artık para kazandıramıyor. Sadece milli piyango satıcılığından geçimlerini sağlayanlar ise ne yapacağını bilemez duruma geldi. BirGün’e konuşan milli piyango satıcıları, eskisi kadar tezgâhlardan bilet satın alınmadığını, dijital makinelerin ise çok pahalı olduğunu söylüyor.

Bu yaştan sonra ne iş yapacağım!
Milli piyango satıcılığından emekli olan ancak geçinebilmek için hâlâ bu işi yapan Mesut Yağcıoğlu, “Yılbaşından sonra komple kaldırmayı düşünüyorlarmış. Bize de makine vereceklermiş ne kadar sağlıklı olur bilemiyorum yaşayıp göreceğiz. Söylentiye göre 23 bin 600 lira makine bedeli istiyorlarmış bizden bu verilen para için devir hakkı var mıdır? Yoksa tamamı çöp mü olur bilmiyoruz o konuda açıklama yapmıyorlar” dedi.

milli-piyango-saticilarindan-dijital-bayi-isyani-ekmegimizi-elimizden-aldilar-533806-1.

Yağcıoğlu, dijitalleşmenin ve dijital makineleri satın almanın bütçelerini nasıl etkilediği sorusuna ise, “Bazı arkadaşlarda var bütçe, ama en azından yüzde 70’i, 80’i karşılayamaz. Hepsi mağdur olacak” yanıtını verdi.

Sadece Milli Piyango satarak yaşamını idame ettirmeye çalışan Nadim Özdemir 51 yaşında olduğunu ve artık başka bir iş yapamayacağını söylüyor. İki yetim torununa baktığını söyleyen Özdemir, borçlu olduğunu işlerin de dijitalleşmeyle düştüğünü ve ne yapacağını bilmediğini ifade etti.

Makineler olmadığında durumlarının daha iyi olduğunu söyleyen Özdemir, “Bizi darmadağın ettiler, ekmeğimizi elimizden aldılar. Bu yaştan sonra ne iş yapabilirim. Normal bilet sattığımızda bizi bir şekilde geçindiriyordu, ama makine girince işin içine çok sıkıntı yaşamaya başladık. Bilet satışları düştü. Mağdur olduk” diye konuştu.

milli-piyango-saticilarindan-dijital-bayi-isyani-ekmegimizi-elimizden-aldilar-533807-1.

‘En azından karnımız doyuyordu’
Devlet memurluğundan emekli olan Mesut Durak da ek iş olarak milli piyano satıcılığı yapanlardan. Milli piyango satıcılığının bir aileyi geçindiremeyeceğini söyleyen Durak da, dijitalleşme sürecinin etkilerini şöyle anlattı:
“Sadece bu işi yaparak geçinen insanlar kıt kanaat yaşıyor. Asgari ücretle geçinen dört kişilik aileler de var bu artık geçinmek oluyorsa. Hayatta kalabilmeyi aç kalmamak ya da karın doyurmak olarak değerlendiriyorsanız aç kalmaz. İlkel şartlarda hayatlarını devam ettirebilir. Kimi borçlanıyor kimi sağdan soldan takviye alıyor.”