MSB kaynakları, Ege Denizi'nde NATO görevi yapan Türkiye uçaklarına, NATO üyesi Yunanistan F-16'larınca radar kilidi atılarak tacizde bulunulduğunu açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı: Yunan uçakları NATO görevindeki Türk F-16'larını taciz etti

Ege Denizi'nde NATO görevi yapan Türkiye'ye ait F-16 uçaklarına, Yunanistan F-16'larınca radar kilidi atılarak tacizde bulunulduğu açıklandı. Türkiye uçaklarının da radar kilidi atarak, Yunanistan uçaklarına karşılık verdiği kaydedildi.

AA'nın aktardığına göre, Ege Denizi'nde icra edilen NATO'nun havadan erken ihbar AWACS uçağı ve Nexus Ace eğitim görevini gerçekleştiren Türkiye’ye ait 2 F-16 savaş uçağı, 24 Ağustos'ta Yunanistan'a ait F-16 savaş uçakları tarafından radar kilidi atılarak taciz edildi.

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye uçaklarının da radar kilidi atarak Yunanistan uçaklarına karşılık verdiği öğrenildi.

"Yunanistan'ın gerginliği artırmak için ısrarla NATO görevlerini hedef almaya devam ettiğini" söyleyen kaynaklar, yaşanan son taciz olayıyla Yunanistan'ın, kasıtlı ve planlı olarak bu davranışlara yöneldiğini iddia etti. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunanistan'ın bu davranışının, NATO müttefiklik ruhu ile bağdaşmadığını ve uçuş emniyetini önemli ölçüde riske attığını söyledi.

Radar kilidi nedir?

Radar Kilidi, askeri havacılık terimi olarak radar veya diğer çeşitli sensörlerle düşman uçağına kilitlenip onu takip etmek anlamına gelir. İleri seviye teknolojiden oluşan sensörler kullanılır. Kilitlenme ise, seçilen bir hedefi otomatik olarak takip etmesine izin veren birçok radar sisteminin bir özelliğidir. Askeri jargonda 'Radar Kilidi Atmak' bir uçağın başka bir uçağı yakın takibe alması demektir. Radar ile kilitlenerek takip etmesini anlamına gelir. Radar kiliti atmak atıştan önceki son aşamadır.