MHP ve İYİ Parti arasında sokağa inen gerilimin arkasında yerel seçim var. Erdoğan ile ittifak görüşmelerine rahat girmek isteyen Bahçeli, safların netleşmesini istiyor

Milliyetçi kavga neden şimdi?

YAŞAR AYDIN yasaraydin@birgun.net
@yasaraydinnn

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener ile Devlet Bahçeli kavgası önceki akşam MHP Lideri’nin Twitter’dan yaptığı tehdidin ardından sokağa indi. Akşener’in evinin önüne gelen MHP’lilerin protestosuna sert şekilde karşılık vermesiyle ipler gerildi.

Sözler yenilir yutulur cinsten değil. Sıcak temas endişesi var. 24 Haziran seçimlerinde bile gerilim bu noktaya hiç gelmemişti. Ankara’da herkes kavgaya doğru giden tartışmanın zamanlamasını konuşuyor.

Yerel seçim kavgası

Tartışmanın arka planında var olan gerçek nedene dair çok sayıda senaryo üretildi. Ama en akla yatkın senaryo yerel seçimler öncesi yapılan hamle nitelemesi. MHP ve İYİ Parti yerel seçim siyasetini açıkladı. Bahçeli’nin Erdoğan görüşmesi sonrası AKP’yi kollayan açıklamalarının MHP’nin yerel iktidarı elinde bulunduğu yerlerde rahatsızlık yarattığı biliniyordu. Bazı bölgelerden Genel Merkez’e bu konuda taleplerin geldiği ve Bahçeli’nin de bu taleplere sert yanıtlar verdiği MHP kulislerinin en önemli gündemi.

MHP’de konuşulan bir başka konu ise İYİ Parti’den aday olma ihtimali olan belediye başkanları. Bahçeli’nin AKP’yi kollayan tavrından rahatsız olan ve partide gelecek görmeyen başkanların daha bugünden Akşener ve kurmaylarıyla temas ettiği biliniyor. İYİ Parti birçok MHP’li belediye başkanı için gidilebilecek ikinci adres durumunda.

Saflar netleşsin

Bahçeli, elinde bulundurduğu büyükşehir belediye başkanlıkları ile İskenderun, Alanya gibi büyük ilçelerde son dakika sürprizi yaşamak istemiyor. Buralarda da elinin rahat olmasını, AKP ile görüşmelerde ayak bağı olmamasını çok önemsiyor. Bu bölgelerin diğer bir özelliği de İYİ Parti’nin hatırı sayılır bir güce sahip olması. MHP’nin aday çıkarmaması ya da AKP adayı karşısında ‘düşük profilli’ aday tercihi İYİ Parti’yi iddialı bir noktaya çekecektir.

AKP’ye göz kırpıyor

Bahçeli, MHP ve İYİ Parti arasında gerek seçmen gerekse aday isimleri arasında geçişkenliğin artık sona ermesini istiyor. Bunun için İYİ Parti ile sıcak teması bile göze alan bir gerilim siyaseti izlemeye başladı. Bahçeli için köprülerin bir an önce atılması ve ‘gidenin gitmiş’ olması AKP ile kurulacak ilişki için çok önemli. Artık İYİ Parti’yi en hafif deyimle ‘hain’ ilan etmenin MHP teşkilatları içinde kalmanın en önemli kriteri haline geldiği bir döneme girildi.

İstifalar şaşırtmaz

Bahçeli, Erdoğan’la masaya otururken kafası net, hangi ilde kiminle devam edeceğini biliyor olmak istiyor. Yakın zamanda Bahçeli’den tıpkı Erdoğan gibi bazı belediye başkanlarına “partiden ve belediye başkanlığından istifa et” çağrıları gelmesine de o başkanlardan “artık siyasete İYİ Parti’de devam edeceğim” açıklamalarına da şaşırmamak gerekiyor.

***

Soruşturma başladı: 11 gözaltı

Konuyla ilgili hukuki süreç de başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in evininin önündeki nümayiş konusunda gerekli takibatın yapılması hususunda hemen İstanbul Valiliği talimatlandırılmıştır” dedi.
İstanbul Valiliği de soruşturma başlatıldığını duyurdu. Valilikten yapılan açıklamada ayrıca, “Sayın Genel Başkan’ın konut güvenlik tedbirlerinin kaldırılması yönündeki farklı tarihli iki talebine rağmen konut çevre güvenliğini sağlamakla görevli polis ekibi Valiliğimizce görevine devam ettirilmektedir” denildi.
Öte yandan olayla ilgili 11 kişi gözaltına alındı.

Bilmiyorduk dedi, teşkilatı görevden aldı

Akşener’in evinin önüne giderek “Bozkurtlar burada” şeklinde slogan atan MHP’liler ‘yönetimin bilgisi dışında davrandıkları’ gerekçesiyle partiden uzaklaştırıldı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, “Üsküdar ilçe teşkilatı, il başkanlığı ve genel merkezin bilgisi dışında hareket ettiği için görevden alınmıştır” dedi.

***

MHP’den izah değil, uyarı

Konuyla ilgili MHP’den yapılan ilk açıklamada, Meral Akşener’in evinin önünde yapılan protestoya değinilmezken ‘demir yumruk’ uyarısında bulunulması dikkat çekti.

sandigi-paylasamadi-517276-1.

Akşener’in “Demirden korksak trene binmezdik” sözünü işaret eden MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, “Bir kere yanlış trene bindiyse; koridordan ters tarafa yürümesinin hiçbir anlamı olmayacağını hatırlatmak isteriz. Son olarak; Ülkücü Hareketin kadife eldiven içindeki demir yumruk olduğunu da kimse unutmamalıdır” dedi.

Büyükataman, Akşener’in “Bu af hikâyesini getirir de FETÖ’nün kodamanlarının salıverilmesine bağlarsanız dünyayı size dar ederiz bilesiniz” ifadesine de tepki gösterdi.

Ataman, “Kendileri ‘yurtta sulh’ deyip FETÖ’cü hâkimlerle MHP’yi ele geçirmeye çalışırken MHP, FETÖ’ye karşı bir savaş veriyordu ve bir milim bile geri adım atmıyordu. FETÖ liderinin ‘O hanıma sahip çıkın, koruyun’ dediği hanım kimdir? ‘İçişleri Bakanı biz yaptık, bizim referansımızla oldu’ dedikleri kişi kimdir? Tabii ki bu kişi FETÖ üzerinden sahte racon kesen kişidir” diye konuştu.

***

‘Af’la vurdu: Mafya raconunda bile yok

İYİ Parti Başkanlık Divanı ise yaşanan gerginliğe sert tepki gösterdi. MHP’yi af teklifini hatırlatarak eleştiren İYİ Parti, “Bir kadını tehdit etmek, bir kadının yoluna pusu atmak, gece karanlığında bir kadının kapısına adam yollamak, geçtik Türk töresini, affettirmeye pek hevesli olduğu mafyanın raconunda bile yoktur” açıklamasında bulundu.

Parti, “Ağırlaşan şartlar altında yaşayamaz hale getirilmiş milletimizin intihar ettiği günlerde iktidar partisinin kapısına gitmesi gerekenler, sekiz şehidimiz için sarayın kapısını çalması gerekenler; yerlerinden kalkmıyor ve bir Türk kadınının evine, başka anaların çocuklarını gönderiyorsa, hepimizin dikkat etmesi gereken bir oyunla karşı karşıyayız demektir” dedi.

Açıklamada, AKP iktidarının “Her istediğimi yaparım” keyfiliği içerisinde bulunduğu ve bunun arkasında iktidara siyasi avans veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin olduğu savunuldu.