Karayolları Genel Müdürlüğü’nün son zamanların en büyük ihalelerinden biri olan Erdemli–Silifke–Taşucu Yolu ihalesi yine yabancıya gitmedi. 2,1 milyar TL’lik yol ihalesi, 17-25 Aralık operasyonunda adı geçen Hayrettin Özaltın’ın sahibi olduğu şirketin de içinde yer aldığı ortaklığa verildi.

Milyarlık ihale yine yabancıya gitmedi

İsmail ARI

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Erdemli–Silifke–Taşucu Yolu ihalesi milyarca liraya, kamuoyunun yakından tanıdığı bir isme verildi.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre Karayolları Genel Müdürlüğü, 15 Ocak’ta “Erdemli-Silifke-Taşucu Yolunun Melleç-Kaledran Arası Kesiminin Yapımı” adı altında bir ihale düzenledi. İhalenin 2 milyar 135 milyon TL bedelle Özaltın İnşaat ile Yapı ve Yapı İnşaat İş Ortaklığı’na verildiği ve 2 Şubat tarihinde de sözleşme imzalandığı açıklandı.

PAZARLIK USULÜ

Milyonlarca liralık ihale, Kamu İhale Kanunu’nun “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı.

milyarlik-ihale-yine-yabanciya-gitmedi-841311-1.CENGİZ İNŞAAT'IN ORTAĞI

Özaltın İnşaat’ın başlıca projeleri yol ve baraj inşaatlarından oluşuyor. Bingöl'de Kiğı Yedisu barajı ve HES projesinin yanı sıra Cengiz İnşaat ortaklığıyla Kalehan Enerji adı altında ikinci inşaat şirketi bulunuyor. Kalehan Enerji’nin Bingöl ve Elazığ’da HES projeleri var. Bunlar Beyhan 1, Beyhan 2, Aşağı Kaleköy ve Yukarı Kaleköy Barajı ve HES projesi.

Öte yandan, Özaltın İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Özaltın’ın ismi 17-25 Aralık operasyonunda da geçiyor. Özaltın, 25 Aralık operasyonunda hazırlanan 41 kişilik gözaltı listesinde yer alıyordu.

Milyarca liralık ihalenin verildiği iş ortaklığı içerisinde yer alan Yapı ve Yapı İnşaat ise 2019 yılında “Ankara Atatürk Kültür Merkezi” ihalesini almıştı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın düzenlediği millet bahçesi ihalesinin tam 398 milyon 500 bin TL’ye Yapı ve Yapı İnşaat’a verilmesi dikkat çekmişti.

***

Bilal Erdoğan’ın kayınpederiyle ilgili haberlere engel

Bilal Erdoğan’ın kayınpederi Orhan Uzuner’le ilgili haberlere erişim engeli getirildi. BirGün'ün ‘Temel atma töreninden iki ay sonra açıklandı: Dünüre milyonluk ihale” başlığıyla 7 Şubat’ta yayımlanan haberine ‘kişilik haklarının ihlal edildiği’ gerekçesiyle erişim engeli getirildiği açıklandı. İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hâkimliği’nin 10 Şubat’ta aldığı öğrenildi. Haberde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 13 Ağustos 2020’de düzenlediği “Kayseri, Anafartalar-Şehir Hastanesi-YHT Garı Tramvay Hattı İnşaatı Projesi” ihalesinin 376 milyon 493 bin TL’ye Kolin İnşaat ve Uzka İnşaat İş Ortaklığı’na verildiği belirtilmişti. Daha önce de Bilal Erdoğan’ın arkadaşıyla ilgili haberlere erişim engeli getirilmişti.