Bir uçak kazası sonrası açılan davada hüküm giyen eski Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Erdağı ‘yasak olmasına rağmen’ Ciner Havacılık’ı satın aldı.

Milyon dolarlık bürokrat!

Haber Merkezi​

Düz memurluktan başlayarak kariyer basamaklarını hızla tırmanan ve son olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Genel Müdür Yardımcılığı’na kadar yükselen Oktay Erdağı’nın değeri milyonlarca dolar olan Ciner Havacılık’ı satın aldığı ortaya çıktı.

Isparta uçak kazasında görevi kötüye kullanmaktan dolayı 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Erdağı’nın havacılık sektöründe faaliyet göstermesi yasak olmasına rağmen SHGM tarafından milyon dolarlık satışa onay verilmesi soru işaretlerini artırdı. Erdağı’nın Ciner Havacılık’ın hisse devrine ilişkin talebine SHGM Genel Müdürü Kemal Yüksek’in imzasıyla onay verildi. 2920 Sayılı Kanunun 18’nci maddesine göre havacılık sektöründe faaliyet göstermesi mümkün olmayan eski bürokratın, SHGM’den bu izni nasıl aldığı merak konusu oldu.

Oktay ErdağıOktay Erdağı

PARAYI NEREDEN BULDU?

Eski bürokratın bu kadar parayı nereden bulduğu da sorgulanırken, 5 milyon dolara (yaklaşık 100 milyon TL) devir alındığı iddia edilen şirketin faaliyetleri için de milyonlarca dolar para gerektiği ifade ediliyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi: “Gün geçmiyor ki; en tepeden en alt kademeye ‘Harun gibi geldiler, Karun gibi zengin’ oldular dedirtecek olaylara tanık olmayalım. Kendisini Türkiye kamuoyu 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan Isparta uçak kazasında görevi kötüye kullanma nedeniyle aldığı 1 yıl 8 ay hapis cezasıyla tanıyor. 2920 sayılı kanuna göre suça karışmış olanların hele hele havacılık sektörüyle ilgili suça karışanların ruhsat alması mümkün değilken SHGM Genel Müdürü Kemal Yüksek bu hisse devrine neden ve niçin onay vermiş, sormak gerekiyor. Bu kişiden savcılık kağıdı istenildi mi merak ediyorum. Öte yandan eski bir bürokrat nasıl oluyor da milyonlarca dolarlık yatırım yapabiliyor? Türkiye’de bürokratlar bu kadar çok mu kazanıyor? Bu görevleri yapmış bir kişinin ömrünün sonuna kadar yüksek maaşlarla çalışsa dahi 5 milyon-10 milyon dolar biriktiremeyeceği ortada olmasına rağmen bu değirmenin suyu nereden geliyor?”