Milyon yıllık Dupnisa Mağarası’na yapılacak inşaat yargıya taşındı

HABER MERKEZİ

180 milyon yıllık Dupnisa Mağarası’na yapılmak istenen apart otel projesi yargıya taşındı. Bölgenin eşsiz bir biyoçeşitliliğe sahip olduğunu belirten Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç, projeyle birlikte bölgede ekolojik bir yıkım gerçekleşeceğine dikkat çekti.

Türkiye’nin en önemli mağaralarından olan Kırklareli, Demirköy’deki Dupnisa Mağarası ve çevresi, bilinçsiz yapılaşma tehdidi altında. Mağaranın girişinin çevresindeki eşsiz güzelliğe sahip orman arazisine yapılmak istenen apart otele İl Genel Meclisi tarafından onay verildi. Projeye tepki gösteren bölge halkı ve Mağaracılık Federasyonu, kararı yargıya taşıdı.


Konuya ilişkin açıklama yapan Genç, “Dupnisa Mağarası ve çevresi, 133 bitki türüne ve ülkemizdeki yarasa türlerinin dörtte üçüne ev sahipliği yapmaktadır. Bu yarasa türleri, Türkiye’nin de imzasının bulunduğu uluslararası Bern sözleşmesi ile koruma altındadır. Mağaranın yakınına yapılmakta olan yapılar, bu biyoçeşitliliğe geri dönülemez zararlar verecektir” dedi.

Yaşanan süreci aktaran Genç, “Bölge sakinlerinin de tepki gösterdiği onay kararı sonrası Kırklareli Kent Konseyi Başkanlığı, İl Genel Meclisi’ne başvuran Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanlığı ve Mağaracılık Federasyonu’nun da konuyla ilgili resmi raporlarını sunarak itirazlarını sundu. Sözkonusu raporlarda mağaranın 2. derece sit alanı olduğuna ve inşaat projesinde mağara ve çevresindeki ekosistem göz ardı edildiği belirtildi. Konuyla ilgili yönetmeliklerde bu statüdeki mağaraların çevresine yalnızca günübirlik rekreasyon amaçlı yapılara izin verilmişken, bir apart otel inşaatının bu maddeye aykırı olduğu belirtildi” ifadelerini kullandı. Federasyonunu hukuki süreç başlattığını belirten Genç şu ifadeleri kullandı: “Mağaracılık Federasyonu olarak bu yapılaşmanın önüne geçilmesi için hukuki süreci başlatmış bulunmaktayız. Ülkemizin en önemli doğal değerlerinden biri olan bu mağaranın ve çevresindeki bozulmamış, eşsiz doğayı görmenin tüm yurttaşların hakkı olduğunu, ve bu hakkın uluslararası sözleşmelere de aykırı bir şekilde hiçe sayılmasının önüne geçmek için her türlü hukuki yola başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”