Milyonlar açlık tehdidiyle karşı karşıya

EMEK SERVİSİ

Salgında üçüncü pik yaşanırken emekçilerin ve sendikaların tüm itirazlarına karşın kısa çalışma ödeneği uygulaması bugün sona eriyor. İyileştirilerek uzatılması talep edilen ödenekten salgın sürecinde 3,7 milyon emekçi yararlandı. Son verilere göre halen 1,3 milyon emekçi kısa çalışma ödeneği alıyor. Bu emekçilerin durumunun ne olacağı konusu belirsizliğini koruyor.

Hizmet sektöründe mekânların akşam 7’ye kadar açılmasıyla kısa çalışma ödeneği kapsamında olan işçilerin bir kısmı işe geri döndü. Ancak ramazan ayında mekânların tekrar paket servise dönecek olması ve sokağa çıkma kısıtlamaları, hizmet sektörü çalışanları için tehlikeye işaret ediyor. Bu çalışanlar, işletmelerin tekrar kapanacak olması nedeniyle iş gücünden düşecek. Sadece hizmet işkolunda değil, birçok sektörde kısa çalışma ödeneği alamayacak olan birçok işçi ya ücretsiz izne gönderilecek ya da işten çıkmaya zorlanacak.


Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası’ndan (TEHİS) Hazal Sakarya da kısa çalışmanın kaldırılmasıyla işçilerin açlık tehdidiyle karşı karşıya kalacağına işaret ediyor. Sakarya, işçinin rızası aranmaksızın uygulanan ücretsiz izin uygulamasının kaldırılması ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanma şartlarının iyileştirilerek uzatılması gerektiğini vurguluyor.

Birçok işyerinde bu ödenekten faydalanan işçilerin ücretsiz izne çıkarılarak sefalete mahkûm edileceğini belirten Sakarya, şunları söylüyor:

“Ben garson olarak çalışıyorum. Pandemi sürecinde çok zorluklar yaşadık, dayanışmayla ayakta kaldık. Ben kiramı bile ödeyemez hale geldim, arkadaşlarımda kaldım. Çalışma ödeneğinden sigortam yeni olduğu için yararlanamadım. Hizmet sektöründe birçok arkadaşım yararlanamadı. Çoğumuz sigortasız çalışıyoruz. Şimdi bu ödeneğin kaldırılmasıyla bizim yaşadığımız sorunları geniş kesimler yaşayacak. Kısa çalışma ödeneğinden her emekçinin faydalanabilmesi gerekirken bunun kaldırılmasını doğru bulmuyoruz.”