Bundan bir yıl önce, 17 Aralık 2013 tarihinde Cumhuriyet tarihinin en büyük “yolsuzluk ve rüşvet” skandalı patladı. Kasım 2002’de yönetime gelen AKP’nin yolsuzluk ve rüşvet döngüsünün 100 milyar doları aştığı tahmin ediliyor

Milyonlar ayakkabı kutularında, sayma makinesi yatak odasında

YAZI DİZİSİ: 17-25 ARALIK HIRSIZLAR HAFTASI YOLSUZLUK VE RÜŞVETİN GÜNCESİ-1

HAZIRLAYANLAR: SEBAHAT KARAKOYUN, İBRAHİM VARLI

17-25 Aralık Hırsızlar Haftası bugün itibariyle başladı. Bundan bir yıl önce 17 Aralık 2013 tarihinde Cumhuriyet tarihinin en büyük “yolsuzluk ve rüşvet” skandalı patladı. İçinde Bakan çocuklarının, bürokratların, işadamlarının, belediye başkanlarının da yer aldığı operasyonunun yankıları sürerken, hemen ardından 25 Aralık’ta ikinci bir dalga daha geldi. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yanı sıra 41 kişilik işadamı grubunun yer aldığı bu dalgadan kısa bir süre sonra ise 16 Ocak’ta İstanbul İtfaiyesi ve Beyoğlu Belediyesi’ni kapsayan üçüncü bir operasyon geldi. Ancak son iki dalga AKP hükümetinin engellemesiyle karşılaştı, operasyon gerçekleştirilemedi.

AKP’nin yolsuzluk ve rüşvet döngüsünün 100 milyar doları aştığı tahmin ediliyor. Muhalefet partilerinin resmi tatil olsun teklifleri kabul görmese de “Hırsızlar Haftası” dolayısıyla yurttaşlar ve siyasi partiler yedi gün boyunca ülke genelinde çeşitli etkinlikler düzenleyecek. Biz de bu süre zarfında üstü kapatılmaya çalışılan Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet skandalını bir yazı dizisi ele alacağız.

RÜŞVET, KARA PARA, YOLSUZLUK

Türkiye, 17 Aralık 2013 tarihinde güne Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarından birisi ile başladı. İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Salih Kaan Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan, işadamları Ali Ağaoğlu, Rıza Sarraf ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 89 kişi gözaltına alındı. Sabahın erken saatlerinde başlayan operasyonun talimatını eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün koordinasyonunda savcı Celal Kara verdi.

İddiaya göre örgüt lideri İran kökenli işadamı Rıza Sarraf’tı. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı da olan Sarraf’ın bürokraside Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın da aralarında bulunduğu 4 Bakanla geliştirdiği ilişkiler ve rüşvet çarkı sayesinde kara para aklama, altın kaçakçılığı gibi suçlar işlediği öne sürüldü.

1) KARA PARA DOSYASI:

İlk soruşturma olan “Kara para dosyası” içerisinde işadamı Rıza Sarraf, Bakan çocukları Barış Güler, Kaan Çağlayan ile Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da olduğu 21 kişi yer alıyordu. Soruşturma kapsamında “Altın kaçakçılığı, kara para aklama, rüşvet” suçlarından dolayı tutuklanmaları talep ediliyordu.

2) İMAR YOLSUZLUĞU:

AKP’li Fatih Belediyesi’nde yapılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını kapsayan “Fatih dosyası”nda ise Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte 27 şüpheli yer alıyordu. Şüphelilerin “Rüşvet vermek ve almak” suçlamasından tutuklanmaları isteniyordu.

3) KENT SUÇLARI:

Ünlü işadamı Ali Ağaoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar’ın yer aldığı “kent suçları” dosyasında ise 23 şüpheli yer alıyordu. Şüphelillerin, Belediyelerin onaylamadığı ya da onaylanması mümkün olmayan imar planlarını onayladıkları, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurullarına gelen plan tadilatı dosyalarına müdahale ettikleri, kurullarda görevli komisyon üyelerine baskı yaparak yönlendirerek, rüşvet vererek veya gerçeğe aykırı raporlar düzenleyerek tescilli kültürel ve tarihi yapıların bulunduğu arazileri, doğal sit alanlarını ve yeşil alanları, Boğaziçi Koruma Kanunu kapsamında bulunan alanları imara açtıkları iddia ediliyordu.

YATAK ODASINDA PARA SAYMA MAKİNESİ

İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in evinde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla yürütülen aramada kutuların içine yerleştirilmiş yüksek miktarda Türk Lirası, döviz ve 6 adet çelik kasa bulundu. Bakan Güler oğlunun evinden çıkan paraların villa satışından geldiğini, yatak odasına istiflenen 1 milyon 200 bin doların Bahçeşehir’deki villanın satışından elde edilen para olduğunu iddia etti. Güler, dairedeki “6 kasa”yı ise “pinti” dediği oğlunun kapanan işyerlerine ait olduğunu, kasaların ofisten eve taşındıklarını öne sürdü.

Halk Bankası Genel Müdürü Aslan’ın evinde ise ayakkabı kutusu içine saklanmış 4,5 milyon dolar, bazı telefon görüşmesi kayıtları ve fotoğraflar çıktı. Aslan, evinde ayakkabı kutuları içinde bulunan milyon dolarlarla ilgili savcıya verdiği ifadede “O paralar okul yapmak için toplanan bağış paraları” dedi. Aslan ifadesinde “Evimden çıkan 4.5 milyon doların tamamı bağışlardan toplanan paralardır. Bu paralar Makedonya’da Balkan Üniversitesi ve Çorum Osmancık’ta İmam Hatip Lisesi’nin yapımında kullanılacaktır. Yardımsever insanlardan toplanan paralardı ve bunları oralara gönderecektim” dedi.

Bakan çocukları Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan, işadamı Rıza Sarraf, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan dört gün sonra 21 Aralık Cumartesi günü tutuklandı. İki Bakanın oğluna yönelik suçlama, “Rüşvet almaya ve vermeye aracılık etmek”ti. Bakan Bayraktar’ın oğlu, işadamı Ağaoğlu ve Fatih Belediye Başkanı’nın da aralarında olduğu şüpheliler ise serbest kaldı. Birinci dalga operasyon kapsamında toplam 26 kişi cezaevine gönderildi.

İddialara göre, Bakan Güler ve oğlu, Sarraf’a Türk vatandaşı olmayan kişilere vatandaşlık verilmesini sağladı ve bilgi sızdırdı. Bakan Çağlayan, Halkbank üzerinden İran’a belirsiz yüksek meblağlı para transferi ve altın kaçakçılığı yapılmasına aracı oldu. Bakan Bayraktar ve oğlu, bakanlık yetkilerini kullanarak imar usulsüzlükleri yapılmasını sağladı. Bakan Egemen Bağış rüşvet karşılığı Sarraf’a çıkar sağladı.

***

OPERASYONLAR SONRASI AKP'DEN POLİS VE YARGIYA YENİ DİZAYN

AKP hükümeti açığa çıkan operasyonundan sonra yargıya, emniyete ve kolluk güçlerine karşı kapsamlı bir operasyona girişti. Rüşvet ve yolsuzlukların üstünün örtülmesi, toplumdan gizlenmesi için ardı ardına yasalar değiştirildi, kararnameler ve yönetmelikler çıkartıldı.  HSYK kararnameleriyle yargıda binlerce hâkim ve savcı farklı yerlere dağıtıldı, sürüldü. Adli Kolluk Yönetmeliğini kendi iktidarının bekası için değiştirdi. En büyük operasyonlardan birisi ise emniyet teşkilatına yapıldı. 17 Aralık sonrasında görev yeri değiştirilen ya da sürülen polislerin toplamının 8 bini buldu. İçişleri Bakanı Efkan Ala bu sayının 5 bin civarında olduğunu açıkladı. Ancak Ala “Bunlardan sadece bir kısmının 17 Aralık ile ilgili’” olduğunu iddia etti.

***

SABAH-ATV, TÜRGEV, URLA, BOSPHORUS 360, BAKAN FEZLEKELERİ

AKP iktidarı ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvet skandallarını “komplo” ile örtmeye çalıştı. Patlak veren skandalların ardından çok sayıda fezleke hazırlandı. 17 Aralık Bakanlar, Erdoğan Bayraktar, 25 Aralık Bilal Erdoğan, Bosphorus 360, Sabah-ATV, TÜRGEV, Urla fezlekeleri AKP’nin kirli ilişkiler ağını tüm çarpıklığıyla gözler önüne serdi. Bu fezlekelerden Bakanlarla ilgili olanlar ayıklanarak Meclis’e gönderildi, büyük kısmı ise iktidar-yargı işbirliğiyle sümen altı edildi. Yolsuzluk nedeniyle istifa etmek zorunda kalan dört AKP’li eski Bakan hakkında aylar sonra Meclis’te “Soruşturma Komisyonu” kuruldu.

***

BİLAL'DEN BABASINA: BUNLARIN HEPSİNİ ACİLEN SÜRMEK LAZIM

Yargı ve polise yönelik operasyon o kadar alenileşiyor ki Bilal Erdoğan ile Başbakan arasındaki konuşmaya dahi konu oluyor. Operasyonun hemen akabinde Başbakan Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği ileri sürülen telefon görüşmesini içeren ve internete düşen ses kaydındaki iddiaya göre, Bilal Erdoğan, yolsuzluk operasyonunun yapıldığı 17 Aralık’tan sonra babasını arayarak, “Babacığım bunlara hemen karşı bir operasyon yapılması gerekiyor savcılık üzerinden. Cemaatin büyük babalarının alınması gerekiyor” diyor. Erdoğan, kendisine atfedilen konuşmada, “Neyse oğlum, onu karıştırma şimdi dur” karşılığını veriyor.

***

CHP'DEN TEKLİF

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin ile genel başkan yardımcıları Veli Ağbaba, Bülent Tezcan ve Sezgin Tanrıkulu’nun imzasıyla 17-25 Aralık’ın yolsuzluk ve rüşvetle mücadele haftası olması amacıyla Meclis Başkanlığı’na yasa teklifi verildi.

***

İNTERNET HIZI YAVAŞLAYACAK MI?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ‘internet bant genişliğinin düşürülerek 17-25 Aralık 2014 tarihleri arasında Türkiye genelinde internetin yavaşlatılması talimatı verilip verilmediğini sordu.

***

17 ARALIK SORUŞTURMASI RESMEN SIFIRLANDI!

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘17 Aralık soruşturması’na yönelik takipsizlik kararına yapılan itiraz reddedildi. Böylece Rıza Sarraf, Barış Güler ve Kaan Çağlayan’ın da aralarında bulunduğu 53 kişi hakkındaki takipsizlik kararı kesinleşti. 17 Aralık ‘rüşvet ve yolsuzluk’ soruşturmasına verilen takipsizlik kararına Fatih Eski Emniyet müdür yardımcısı Orhan İnce itiraz etmişti. Hâkim Fevzi Keleş tarafından verilen ret kararında, itiraz hakkının suçtan zarar gören şikâyetçiye ve şikâyetçisi bulunmayan hallerde karar veren Cumhuriyet Savcısı’nın bağlı bulunduğu Ağır Ceza Mahkemesi nezdindeki Cumhuriyet Başsavcısı’na ait olduğu belirtildi.

42 İTİRAZ YAPILDI

17 Aralık soruşturması ile ilgili olarak verilen takipsizlik kararının ardından aralarında CHP Milletvekili Mahmut Tanal, İzmir ve Muğla Baro Başkanlığı, H KP ile eski Emniyet Müdürü Orhan İnce’nin de bulunduğu 42 kişi ve kuruluş tarafından itiraz yapılmıştı.