Milyonlar aynı şarkıyı söyleyecek

NURİ GÜNAY
Halkevleri Eş Genel Başkanı

Bu yılın 1 Mayıs’ı hem ülkemizde hem de tüm dünyada halkların, işçi sınıfının hayatta kalma mücadelesiyle karşılanıyor. İnsanlığa sömürüden, yoksulluktan, açlıktan, savaştan, hastalıktan başka bir şey vadetmeyen kapitalizm aynı zamanda doğanın ve yaşamın yok oluşuna da neden oluyor. Faşist, gerici iktidarlar eliyle sürdürülen bu “düzen” bugün insanlığı nasıl ve ne zaman biteceği belli olmayan bir salgınla, bir halk sağlığı krizi ile “ölümle” karşı karşıya getirdi. Dünyanın dört bir yanında yaşadığımız felaketlerin sorumluları karlarını ve iktidarlarını sürdürmenin ve salgın sürecin fırsata çevirmenin derdinde. Ama görülüyor ki iktidarlarını yasladıkları milliyetçilik, dinsel gericilik, piyasa ideolojisi iflas etmiştir! İnsanlığın, doğanın, dünyanın geleceğinin kurtuluşu için tek çarenin sosyalizm olduğu gerçeği berrak bir biçimde görülüyor. Bu 1 Mayıs sosyalizmin insanlığa somut bir seçenek olarak sunulması açısından önemli.

Ülkemizde iktidarın yazmaya çalıştığı bütün başarı hikâyesine rağmen gerçeğin üstü örtülemiyor. AKP iktidarının bekasından, sermayenin çıkarlarından başka bir derdi olmamıştır. Tablo ağırdır, binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Salgın sınıfsal eşitsizlikleri derinleştirmiş ve korona bir işçi sınıfı hastalığına, büyük bir halk sağlığı sorununa dönüşmüştür. Sorumlular hesap vermeli, istifa etmelidir.

Kapitalist düzen böyle sürdükçe, AKP ülkemizi yönetmeye devam ettikçe maruz kaldığımız felaketler bitmez! Çare ülke kaynaklarının halk için kullanılmasıdır. Çare bütün temel hizmetlerin ve sağlığın parasız, nitelikli ve kamusal bir hak olmasıdır. Çare gericiliğin karşısında bilimdir, akıldır, laikliktir. Çare böylesi salgınlarda işçi sınıfının, halkın doğrudan mücadele sürecine katıldığı; kendisini koruyacak kararları alabildiği bir yönetim biçimidir. Çare rantı, karı esas alan değil; insanı, doğayı, eşitliği, özgürlüğü, barışı sosyalizmdedir.

Bu 1 Mayıs’ta büyük kitlesel gösterilerde buluşamayacağız; ama bu topraklarda milyonlarca insan dünya çapında milyarlarca emekçi kapitalist düzene, faşist iktidarlara karşı “aynı şarkıyı” söyleyecek; aynı “bayrağı” kaldıracak bayramımızı, mücadele günümüzü, insanca yaşam mücadelemizi, sesimizi 1 Mayıs’a taşıyacağız. Evlerimizin balkonu, mahallelerimiz, sokaklarımız, kent meydanları, sosyal medya alanları hayatın her alanı 1 Mayıs alanı olacak. Güzel günleri mücadelemizle kazanacağız. Yaşasın 1 Mayıs.