Milyonlar harcandı hâlâ daha açılmadı

İSMAİL ARI

Gümüşhane KYK Yurdu’nun yüksek bir tepeye yapılması ve “550 basamaklı” merdiven inşa edilmesinin ardından öğrenci yurdunun hemen yanına bir de devlet hastanesi inşa edildi. İhalesi 2012 yılında yapılan ve 730 günde tamamlanması taahhüt edilen Gümüşhane Devlet Hastanesi, 2015 yılında tamamlandı. 51 milyon TL harcanan hastane heyelan riski nedeniyle açılamadı. Yapımı 2015 yılında tamamlanan hastane için 51 milyon TL harcandı.

İnşaatın tamamlanmasının ardından, yamaç araziye inşa edilen hastane binasında ve zemininde çatlaklar oluştu. Hastane binası için zemin güçlendirme ve heyelan önleme projesi hazırlandı. AFAD tarafından hazırlanan projede, hastanenin kuzey ve güney cephesinde bulunan kayalık alanlardan yaklaşık 390 bin metreküp hafriyat çıkarılması, ağırlık yapan molozların temizlenmesinin ardından da 600 metre uzunluğunda üç sıra diyafram duvar örülmesi yer aldı. “Proje ile zemin kayması riski ortadan kaldırılarak hastane hizmete açılacak” açıklaması yapılmasına karşın hastane hâlâ açılamadı.

Zemininin sorunlu olduğu, toprak kayması yaşandığı ve yol güzergâhının heyelan bölgesinde bulunduğu tespit edilen hastane için 2018 yılında yeni bir ihale yapıldı. Sekiz katlı, 200 yataklı ve bünyesinde 10 ameliyathane ile 30 yoğun bakım ünitesi bulunan devlet hastanesi için “Heyelan önleme çalışması” yürütülmesi kararlaştırıldı.

39 MİLYON TL DAHA HARCANDI

Gümüşhane Valiliği’nin internet sitesindeki açıklamada, “Yeni devlet hastanesi yolunun bulunduğu bölgedeki 19 bin 734 metre kare diyafram duvar yapılması, toprak işleri, beton kaplama ve drenaj hendeği işlerini kapsayan heyelan önleme işi 17 Eylül 2018 tarihinde 39 Milyon 668 Bin TL ye ihale edilmiştir. Yüklenici firma MYS Yol Yapı ve Raymak Yapı ile 19 Ekim 2018 tarihinde sözleşme imzalanmış yer tesliminden sonra iş, firma tarafından 400 gününde tamamlanacaktır” denildi.

VALİ: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Gümüşhane Vali Okay Memiş daha önce yaptığı açıklamayla suç duyurusunda bulunacağını da vurgulayarak şunları söyledi: “Şimdi biz burada hukuki ve teknik sorumluluk neyse ceza yargılaması açısından Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız. Çünkü burada ihmal varsa tespit edilsin ve ortaya çıksın. Müteahhittin ihmali varsa ortaya çıksın, TOKİ yetkililerinin ihmali varsa ortaya çıksın, müşavir firmanın kusuru varsa o ortaya çıksın. Biz bu konuyu hem Sağlık Bakanlığına resmi yazıyla yazacağız hem TOKİ’ye hem AFAD’a yazacağız.”