CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ‘Pandeminin 5'inci ayında emek ve çalışma yaşamı’ isimli raporu açıkladı. Ağbaba, pandemi döneminde en az 6,2 milyon çalışanın gelir kaybına uğradığını belirtti.

Milyonlar yoksullaştı milyonerler zenginleşti

Volkan Ateş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, partisinin Malatya İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında “Pandeminin 5. Ayında Emek ve Çalışma Yaşamı” başlıklı raporu açıkladı. Ağbaba, ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın dolarla ilgili cümlelerine cevap verirken, İstanbul Sözleşmesinin tartışılmasının kadınlara hakaret olduğunu kaydetti.

Ağbaba Pandeminin emek dünyasına etkilerini derlediği raporunda şu görüşlere yer verdi;

6,2 MİLYON KİŞİ YOKSULLAŞTI

Bu dönemde en az 6,2 miylon kişi gelir kaybına uğradı. Covid-19 ve pandemi döneminde 5 aylık süre içerisinde çalışanlar ciddi manada gelir kaybına uğradı. Yeni kabul edilen 7244 sayılı Covid-19’un ekonomik ve sosyal risklerine ilişkin yasa ile bu koşulları yerine getiremeyen işçiler için “ücretsiz izin ödeneği” uygulaması getirildi. Böylece işsizlik ve kısa çalışma ödeneğini hak edemeyen işçiye günde 39,2 ayda 1168 TL net ödenek verilmeye başlandı.

SALGIN PARASI OLANA YARADI

Devlet; ne ücretsiz izne gönderilen işçiye aylık 1168 TL, ne çalışana en düşük 1752 TL olan kısa çalışma ödeneğini, ne de işsize en düşük 1177 TL olan işsizlik ödeneğini ödedi. Covid-19 nedeniyle en az 1,9 milyon çalışan günlük 39 TL’ye mahkûm edilirken bir yandan da milyoner sayısı ve serveti arttı. Hesabında 1 milyon TL ve üzeri para olanların sayısı mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında 32 bin 232 kişi artarak 268 bin 602 kişi oldu. Yani Türkiye bir taraftan yoksullaşırken 1 milyon TL ve üzeri para olanların sayısı 32 bin 232 kişi artarak 268 bin 602 kişi oldu.

İŞ CİNAYETLERİ ARTTI

Yine Covid döneminde iş cinayetleri artmıştır. Normalleşme döneminden önce ‘evde kal’ çağrıları, hafta sonları ve resmi tatilleri kapsayan sokağa çıkma yasakları işçiler için geçerli olmadı. Pandemi süreci boyunca en az 178 işçi çalışırken Covid-19 nedeni ile yaşamını yitirdi.Mart ayında 17, Nisan ayında 103, Mayıs ayında 29, Haziran ayında 11, Temmuz ayında 18 işçi İş cinayetine kurban gitmiştir.

TÜİK SALGINI YOK SAYDI

TÜİK işsizliği hesaplarken, son dört hafta içinde iş arayanları işsiz sayıyor. Dolayısıyla, TÜİK’in yöntemine göre, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği alan işçiler iş aramadıkları için işsiz sayılmıyor. Öte yandan kısa çalışma ödeneği alamayan, kayıt dışı veya kendi hesabına çalışıp işsiz kalanların önemli bir bölümü ise Covid-19 nedeniyle iş arama eğiliminde olmadığından işgücü piyasası dışına çıktılar ve onlar da işsiz sayılmadı.

2019 Mayıs ayında istihdam 28 milyon 269 bin kişi iken, 2020 Mayıs ayında İstihdam 25 milyon 858 bin kişiye düştü. İstihdam 2 milyon 411 bin kişi azalmasına rağmen TÜİK işsizliğinde 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bin olarak açıklayarak ayrı bir garabete imza atmış oldu.

1 KURUŞ ARTIŞIN TÜM ÜLKEYE BEDELİ 1,7 MİLYONUN ASGARİ ÜCRETİ

Döviz kurunda yaşanılan dalgalanmaların emekçileri açlık ve yokluğa sürüklediğini kaydeden Ağbaba, “Döviz kurunun sadece 1 kuruş yükselmesi Türkiye'nin brüt dış borcunun TL karşılığını 4 milyar 310 milyon TL birden artırıyor. 1 kuruşun döviz kuru üzerinden ülke ekonomisinde yol açtığı bu kayıp, 1 milyon 757 bin asgari ücretlinin bir aylık maaşına karşılık geliyor. Üstelik kurlar öyle 1-2 kuruş değil, 20-30 kuruş birden yükseliyor.Doların artması Osmangazi, Yavuz Sultan Köprülerindeki araç geçiş garantisi verdikleri yandaş işadamlarına yarıyor. Dolar üzerinden değil Türk Lirası üzerinden ödeme yapın diye daha önce çağrıda bulunmuştuk. Çağrımızı yeniliyoruz” İfadelerini kullandı.