Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor. Toplantı öncesi BİSAM’ın yayımladığı araştırma, asgari ücretlinin sefaletini gözler önüne seriyor. Buna göre eşi çalışmayan iki çocuklu bir asgari ücretliden, günde 18 lira tüm ailenin karnını doyurması, ayda 410 lirayla barınması, ayda 5 lirayla çocuk okutması bekleniyor

Milyonlarca asgari ücretlinin gözü komisyon toplantısında: Bu sefalete son verin!

Emek Servisi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bugün ikinci toplantısını Türk-İş’te gerçekleştiriyor. Toplantı öncesi DİSK Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi’nin (BİSAM) yayımladığı Asgari Ücret Araştırması, kriz koşullarında asgari ücretlinin içinde bulunduğu vahim durumu gözler önüne seriyor.

HER AİLE FERDİ İÇİN ÖĞÜN BAŞINA 1,5 TL

Resmi verilere dayanılarak yapılan araştırmaya göre, eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir asgari ücretli, kasım ayında eline geçen ücretle (vergi dilimi için gelir kaybı sonrasında) gıdaya günlük yalnızca 18 TL ayırabiliyor. Bir diğer ifadeyle asgari ücretli, günde 18 TL ile hem kendinin hem eşinin hem de çocuklarının karnını doyurmak zorunda. Buna göre asgari ücretlinin üç öğün için kişi başına ayırabildiği tutar 4,5 TL olurken, öğün başına bu tutar sadece 1,5 TL düzeyinde.


ASGARİ ÜCRETLİ KİRAYA 410 LİRA AYIRABİLİYOR

Sefalet yalnızca sofrada değil, sağlıksız konutlarda da asgari ücretliyi buluyor. Türkiye genelinde ortalama kira bedeli 999 TL iken asgari ücretlinin kira için ayırabildiği tutar sadece 410 TL. Bu durum, asgari ücretlinin sağlıksız bir çevrede, kentsel donatı hizmetlerinin en az olduğu, deprem riski altındaki konutlarda yaşamak zorunda kaldığına işaret ediyor. Öte yandan asgari ücretlinin konut harcamalarının tümüne (konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar) ayırabildiği tutar ise yalnızca 635 TL.

İŞE GİDİP GELMEK DE BÜYÜK SORUN

Asgari ücretlinin, çalıştığı işyerinin servis imkânı yoksa işyerine ulaşımı bile büyük bir sorun. Tek bir belediye otobüsü biletinin Türkiye ortalamasında 2,46 TL olduğu koşullarda, asgari ücretlinin ulaşım için ayırabildiği günlük pay sadece 2,1 TL, bu tutarla sadece tek yön bilet alınabiliyor.

ASGARİ ÜCRETLE ÇOCUK OKUTMAK MUCİZE

Asgari ücretlinin kültür ve eğlence için ayırabildiği pay ise ayda sadece 7,2 TL. Bu tutar ile ne sinemaya ne tiyatroya gidebilmek mümkün. Sinema bileti ortalama 20 TL, tiyatro bileti ise 42 TL.

Araştırma, tiyatro-sinemaya gitmek bir yana, asgari ücretlinin çocuğuna defter-kalem bile alamayacak durumda olduğunu ortaya koyuyor. Asgari ücretli, çocuk başına eğitim için ayda ancak 5 TL ayırabiliyor. Buna göre, asgari ücretlinin çocuğunu okutması neredeyse mucize. Bu nedenle asgari ücretlilerin okul tercihleri büyük oranda, yoksul ve kaynak yokluğundan eğitim veremez durumdaki okullar oluyor.

BİR BUZDOLABI İÇİN 83 AY ÇALIŞILIYOR

Asgari ücretli, ev aletleri için bir ayda 37 lira ayırabiliyor. Buna göre asgari ücretlinin kasım ayı itibariyle ortalama fiyatı 3 bin 53 lira olan bir buzdolabını alabilmesi için 83 ay çalışması gerekiyor.

Özetle asgari ücretliden, her aile ferdi için bir öğün başına 1,5 lira ile karnını doyurması, 1 buzdolabı için 83 ay çalışması, 410 liraya barınması, çocuk başına 5 liralık eğitim harcaması ile çocuklarını yetiştirmesi bekleniyor.

***

BU GERÇEKLERİ GÖZ ARDI ETMEYİN!

BİSAM’ın araştırmasında, asgari ücret belirlenirken tüm bu gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulanıyor: “İşçilerin talebi, asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile birlikte asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayacak, işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi ve sefaletin son bulmasıdır.”

***

Asgari ücret hesabında aile dikkate alınmıyor

Türkiye’de asgari ücret belirlenirken, işçinin ailesi hesaba katılmıyor. Emek örgütleri, bu durumun uluslararası normlara aykırı olduğuna dikkat çekiyor.
İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 23. maddesine göre, çalışan herkesin kendine ve ailesine insanlık onuruna uygun bir yaşayış sağlayan ve gerekirse her türlü sosyal koruma aracılığıyla da tamamlanan adil ve elverişli bir ücret alma hakkı var.

Bununla birlikte, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 131 Sayılı Asgari Ücret Tespitine İlişkin Sözleşmesi’ne göre; işçinin ve ailesinin ihtiyaçları, genel ücret seviyesi, hayat pahalılığı, sosyal güvenlik yardımları ile diğer sosyal grupların göreli hayat standartları; asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınması gereken unsurlardan. Türkiye bu sözleşmeyi hâlâ onaylamış değil.

Türkiye’nin imzacısı olduğu Avrupa Sosyal Şartı da taraf ülkelere benzer bir yükümlülük getiriyor. Avrupa Sosyal Şartı’nın 4. maddesine göre, “Tüm çalışanların, kendileri ve ailelerine iyi bir yaşam düzeyi sağlamak için yeterli ve adil bir ücret alma hakkı” mevcut. Emek örgütleri, Türkiye’nin bu maddeye koyduğu çekinceyi kaldırmasını talep ediyor.

***

Komisyonun gündemi ülke ekonomisi

İlk toplantısını 2 Aralık’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün Türk-İş'te saat 14.00’te ikinci toplantısını yapacak. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in başkanlığındaki toplantıda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat başkanlık edecek. Bu toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’ndan temsilcilerin yıl içerisindeki ekonomik ve sosyal gelişmelere dair sunum yapması ve 2020 hedeflerinin paylaşılması bekleniyor. Komisyonun üçüncü toplantısı 17 Aralık’ta TİSK’te, son toplantı aralık ayının son haftası bakanlıkta yapılacak.

***

milyonlarca-asgari-ucretlinin-gozu-komisyon-toplantisinda-bu-sefalete-son-verin-659530-1.

cukurda-defineci-avi-540867-1.