KYK borçlusu ve icralıkların sayısı her geçen gün artıyor. En az 5,5 milyon borçlu varken, bunların en az 400 bini ise icralık. 5,5 milyar TL olan toplam borç yeni mezunlarla beraber yaklaşık 25 milyar TL daha artacak.

Milyonlarca borçlu milyarlarca borç

Berkay SAĞOL

Uzun yıllardır süren KYK borcunun geri ödeme tartışmaları, bayramın ikinci gününde kredi borçlarına enflasyon farkının yansıtılmasıyla tekrar gündeme geldi. Türkiye'de KYK'ye borcu olan en az 5,5 milyon öğrenci bulunuyor. Bu sayılar sürekli güncellenirken, borçlu kişilerin arasına önümüzdeki günlerde yaklaşık 250 bin kişi daha eklenecek.

Sayıları 6 milyona yaklaşacak borçlu gençlerin ise 400 bini icralık durumda. Milyonlarca gencin toplam borç miktarı ise 5,5 milyar TL. Borçlu gençlere eklenecek olan yaklaşık 250 bin yeni mezunla beraber toplam borç miktarı da artacak. Ortalama olarak 100 bin TL borcu olan her öğrencinin de borçlarının eklenmesiyle bu rakama 25 milyar TL daha eklenecek. Borçlu öğrenciler ise, yapılandırma, erteleme ve faizin silinmesinin kendileri için yeterli olmadığını borçların tamamen silinmesini talep ediyor. Borçların fahiş rakamlara yükselmesine başta öğrenciler olmak üzere toplumun her kesiminden ve siyasi partilerden tepki geldi.

‘BUNUN ADI LEGAL TEFECİLİK’

KYK Borçluları Hareketi Sözcüsü Merve Bektaş, KYK borçlularının ve icralık olan kişilerin sayısının hızla arttığını söyledi. Bektaş, “Ay başında maaşlara TÜFE oranı üzerinden minimum zammı yaptılar ama KYK borçlarına ÜFE oranında maksimum zammı yansıttılar. Bunun adı resmen legal tefecilik. Devlet öğrencilerine tefeci mantığıyla borç işletiyor. Bu insanlar zaten borçlarının anaparasını bile ödeyemiyorlar kaldı ki bu fahiş zamlı rakamları asla ödeyemezler” dedi.

Mezun olan öğrencilerin kendi mesleklerinde çalışamadıklarını birçok mezunun işsiz veya asgari ücretle çalıştığını vurgulayan Bektaş, “Türkiye’de şu anda yaşanan konut krizi ve yüksek ev kiralarıyla beraber bu kişilerin KYK borçlarını ödemeleri hiçbir şekilde mümkün değil. Bu kişiler zaten dar gelirli ailelerin çocukları ve üniversitede o yüzden KYK’den kredi aldı. Bu faizlerin eklenmesinden sonra herkes çok fazla öfkeli. Bu öfkeyi çok yapıcı buluyoruz ve doğru yere yoğunlaştırmak istiyoruz. 18 Temmuz’daki kabine toplantısından sonra bir açıklama yapılacağı söyleniyor. Toplantıda faizin azaltılması veya tamamen silinmesi kararı çıkabilir ancak bu bile yeterli değil. Bu önemli bir kazanım olur ancak daha fazla mücadele ederek KYK borçlarının tamamını sildirebiliriz. Bizim tek talebimiz borçların tamamının silinmesi” diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 2022 Yılı Performans Programı'nda yer alan verilere göre, 2018 yılında 1 milyon 171 bin, 2019'da 1 milyon 190 bin, 2020'de 1 milyon 172 bin öğrenci kredi aldı. 2021'de ise bu sayı 1 milyon 32 bin olarak kayıtlara geçti. 2022'de 1 milyon 80 bin öğrencinin kredi alacağı öngörülürken, 2022'de ise 453 bin öğrenciye burs verilmesi planlandı.

18 TEMMUZ’DA KRİTİK TOPLANTI

TRT Haber’in aktardığına göre, son dönemde kamuoyunda sık sık gündeme gelen üniversite öğrencilerinin KYK kredi borçları ile ilgili çalışmalar tamamlandı. KYK kredi borçları ile ilgili çalışmanın 18 Temmuz’da gerçekleşmesi beklenen Kabine Toplantısı sonrası Erdoğan tarafından kamuoyuna duyurulması bekleniyor.

Tepkilerin ardından, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "KYK borçları konusunda gençlerimizi mağdur etmeyeceğiz. Konu ilk kabine toplantısında ele alınacak, sonrasında Cumhurbaşkanımız etraflıca konuyu gençlerle paylaşacak" demişti.