Fridays For Future’ın ağrısını dünyanın dört bir tarafından yapılan iklim eyleminin Türkiye ayağında gençler, İstanbul, Hatay, Bursa, Tekirdağ ve İzmir’de bir araya geldi. Youth for Climate Turkey’den Nicole Cavak, "Acilen Paris İklim Anlaşması’nın maddelerinin yerine getirilmesini ve İklim Acil Durumu ilan edilmesini, 2030'a kadar net sıfır karbon emisyonunun sağlanması için adımlar atılmasını, kömürden vazgeçilmesini istiyoruz" dedi.

Milyonlarca genç iklim aktivisti sokakları doldurdu

HABER MERKEZİ

İnsan hayatının otomobil ve gaz şirketleri gibi büyük tekellerin kârı ve lobicilik çıkarlarının üzerinde tutulmasını isteyen iklim aktivistleri, dünyanın dört bir tarafında sokakları doldurdu. Fridays For Future’ın (Gelecek İçin Cumalar) çağrısını yaptığı eylemlerin Türkiye ayağında da gençler İstanbul, Hatay, Bursa, Tekirdağ ve İzmir’de bir araya geldi.

Eylemciler İstanbul'da Beşiktaş Barbaros Meydanı’nında toplandı. Genç iklim aktivistleri, iklim krizine karşı somut ve anlamlı adımlar atılmasını istedi. Eylemde ilk sözü alan İklim Öncüleri’nden Gökçe Arslan, “Bu sistemde küresel emisyonların yüzde 92’sinden gelişmiş zengin ülkeler sorumluyken dünya nüfusunun en zengin yüzde 1’lik kesimi, en yoksul yüzde 50’lik kesimin ürettiği kirliliğin iki katını üretmektedir. Bu sıraladığımız gerçekler ve yaşanan mücadeleler doğrultusunda bu yılkı temamızı ve taleplerimizi yönlendirdik” dedi.

Ardından söz alan İklim Öncüleri’nden Derin Arat ise, ülkede yaşanan orman yangınlarına, sellere ve aşırı hava olaylarına dikkat çekti. Arat, “Geçtiğimiz yıl yaşadığımız orman yangınları, seller ve aşırı hava olayları bize ülkemizin her gün kötüleşen iklim kriziyle başa çıkmak için hazır olmadığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Son olarak söz alan ve taleplerini sıralayan Youth for Climate Turkey’den Nicole Cavak şu ifadeleri kullandı:

-“Acilen Paris İklim Anlaşması’nın maddelerinin yerine getirilmesini ve İklim Acil Durumu ilan edilmesini, 2030'a kadar net sıfır karbon emisyonunun sağlanması için adımlar atılmasını, kömürden vazgeçilmesini istiyoruz.

-Kapsamlı bir İklim yasasın düzenlenip yürürlüğe konmalı, İklim krizinin beraberinde getirdiği hak ihlallerine karşı harekete geçilmeli.”