İşsiz kaldıkları ve kiralarını ödeyemedikleri için sokaklarda yaşamak zorunda kalanlara her geçen gün yenileri ekleniyor. ABD, İngiltere, Avustralya gibi dünyanın en gelişmiş ülkelerindeki rakamlar çarpıcı boyutta. Shelter Derneği verilerine göre İngiltere’de 320 binin üzerinde evsiz var

Milyonlarca insan evsiz

Evsizlik üzerine çalışan Shelter Derneği, İngiltere’de evsiz sayısının geçen yıla göre yüzde 4 artarak 320 binin üzerine çıktığını açıkladı. Bu, İngiltere’de yaşayan her 200 kişiden 1’inin evsiz olduğu anlamına geliyor. Yine derneğin verilerine göre, evsizlerden 128 bini çocuk. Araştırmalar son bir yıl içinde evsizlerin sayısında yüzde 12’lik bir artış olduğunu gösteriyor.

Konut krizinin acımasızlığı
Araştırmacı Gazetecilik Bürosu’nun (BIJ) derlediği rakamlara göre de geçtiğimiz yıl İngiltere’de 2017 yılında 449 evsiz öldü. Evsizler Yardım Kuruluşu’nun baş yöneticisi Jon Sparkes, “Geçtiğimiz yıl hayatını kaybedenlerin bu ölçüde büyük olduğunu öğrenmek korkunç fakat bu, evsizliği ulusal bir acil durum olarak görmek için bir uyandırma çağrısı” diyor. Sığınaklarının genel müdürü Polly Neate ise, “Bu önemli soruşturma, konut krizimizin gerçek acımasızlığını ortaya koyuyor. Hükümet, ekonomiyi kira bedelini karşılayacak kadar sağlam hale getirmeli ve daha fazla sosyal ev inşa etme çabalarını acilen yükseltmelidir” diyor.

235 bin kişi evsiz kaldı
Kanada’da bir yıl içinde 235.000’den fazla insanın evsiz kaldığı, bir gecede ortalama 35 binden fazla Kanadalının sokaklarda kaldığı tahmin ediliyor. Evsizlerin çoğunluğu ya acil barınaklarda ya da bir tür geçici barınakta kalırken, barınaklarda yaşamayan 5 bin evsiz insan var.

Evsiz profili değişiyor
2017 rakamlarına göre Avustralya’da 116.427 evsiz bulunuyor. Dikkat çekici bir nokta ise Avustralya’da ise evsizliğin yüzü de değişiyor. Her geçen gün Avustralyalı aileler de, çocukları ile birlikte şiddet görüp evinden ayrılmak zorunda kalan kadınlar da sosyal olanakların yetersizliği nedeniyle evsizler kervanına katılıyor.

Yüzde 14’ü üniversiteli
Fransa’da insanların kalacak bir yer bulmalarına yardımcı olan bir kuruluş olan Fondation Abbé Pierre tarafından yürütülen çalışmaya göre, yetersiz konutta yaşatan 3, 8 milyon insanın yaşıyor. Aynı çalışmada, Fransız evsizlerin ise % 14’ünün bir üniversite eğitimine sahip olduğunu ve tespit ediliyor. Başkent Paris’te ise veriler 30 bin evsizsin bulunduğunu gösteriyor.

Krizlerin yarattığı tahribat
Bu artışlardaki en büyük neden ekonomik kriz. Uluslararası Evsizler Konferansı’nın raporuna göre, 2008’den beri pek çok kişi ev ödemelerini yapmakta güçlük çekiyor. Göç nedeniyle artan nüfus da, sokakta yaşayan insanların sayısında artışta etkili. Özellikle konut fiyatlarındaki artış, yaşam pahalılığı, sosyal yardımların azalması gibi etkenler pek çok kişinin evsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına sebep oluyor.