Fransa’da emeklilik hakkı gasp edilmek istenen emekçiler dün genel greve gitti. Ulaşımda seferler durdu, eğitim kurumlarına grev pankartı asıldı, sağlık emekçileri de greve katılanlar arasında yer aldı. Grevin bugün de devam etmesi bekleniyor

Milyonluk grev

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fransa'da emeklilik reformuna karşı greve giden yurttaşlar başkent Paris olmak üzere Lyon, Bordo, Nice gibi birçok kentte hayatı durdurdu. Ulaşım ve uluslararası tren seferleri aksadı, lise ve üniversite önleri barikatla kapatılarak grev pankartları asıldı. Hemşireler, hastane çalışanları, hukukçular, polisler, çöpçüler, enerji çalışanları ve postacılar greve katılan diğer gruplar arasında yer aldı. Montpellier'de bulunan Porte du Peyrou kemerine de "Özgürlükler istenmez, alınır" yazılı pankart asıldı.

ULAŞIM DURDU

Fransa'daki tüm toplu taşıma sistemleri grevden etkilendi. Birçok tren iptal edildi, diğerleri ise önemli ölçüde azaltılmış seviyelerde çalıştı. Makinistlerin yüzde 82'sini greve katılırken, bölgesel tren seferlerinin yüzde 90'ı iptal oldu. Paris'te de 16 metro hattından 11'i tamamen iptal edildi.

Şehirler arası trenler ve hızlı trenlerin yalnızca yüzde 10'u çalıştı. Eurostar ve Thalys gibi uluslararası tren hatları da grevden etkilendi. Hava trafik kontrolörleri de greve katıldı. Air France'ın uçuşlarının yüzde 30'u iptal oldu. EasyJet de 200'den fazla uçuşunu iptal etti.

EĞİTİM AKSADI

Grev nedeniyle okulların çoğunda da eğitim hayatı durdu. Ülkedeki en büyük ilkokul öğretmenleri sendikası, öğretmenlerinin yüzde 70'inin greve katıldığını açıkladı. Bazı polis sendikaları da belli polis merkezlerinin "sembolik olarak" kapatılmasını talep etti. Öte yandan Eyfel Kulesi de ziyarete kapandı.

Fransa'nın son yıllardaki en büyük genel grevinin bir günden fazla sürmesi bekleniyor. Bazı sendikalar Macron emeklilik reformunu geri çekene kadar greve devam edeceklerini belirtiyor. Konuyla ilgili yapılan bir ankette greve desteğin yüzde 69 oranında olduğu, en büyük desteğin de 18-34 yaş grubu tarafından verildiği belirtildi.

HASTANELER DE ETKİLENDİ

Büyük grevden hastanelerin de etkilendiği görüldü. Paris'te ve birçok kentteki hastanelerde acil hizmetler dışında sağlık işleyişinde yavaşlama meydana geldi. Sağlık sendikalarına bağlı hemşireler ve hastane çalışanları, kimi hastane önlerine grev pankartı asarak greve katıldı.

Yetkililer, cumhurbaşkanlığı sarayı, parlamento ve Notre Dame Katedrali çevresindeki Champs-Elysees Caddesi’ni protestolara kapattı. Protesto için gelen binlerce kişinin polise tepki göstermesi sonucu 18 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Greve Sarı Yelekliler de destek verdi.

NEDEN GREV?

Fransa'da onlarca farklı emeklilik sistemi bulunuyor ve Macron bunları tek bir sistemde birleştirmek istiyor. Yeni plana göre işçiler çalıştıkları her gün için ödüllendirilecek ve kazandıkları puanlar emekli olduklarında kendilerine çeşitli faydalar sağlayacak.

Fransa'da son on yılda emeklilik yaşı 60'tan 62'ye yükseltilse de Fransa OECD içindeki zengin ülkeler arasında en düşük emeklilik yaşına sahip ülkelerden biri. 64 yaşından önce emekli olanlar ise yüzde 5 daha az maaş alacak.

Metro işçileri ise on yıllar önce mücadele ederek kazandıkları ve uzun saatler yer altında çalışmanın karşılığı olarak gördükleri erken emeklilik haklarını kaybetmek istemiyorlar.

Fransa'da yapılan bir ankete katılanların yüzde 75'i emeklilik sisteminde reforma ihtiyaç olduğunu söylese de yalnızca üçte biri mevcut hükümetin doğru değişiklikleri yapabileceğine inanıyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.