Soma’da 11 yıl önce yaşanan iş kazasında biri gözlerini, diğeri ise ayaklarını kaybeden iki madenci, açtıkları davalarda milyonluk tazminat kazandı, ancak firmanın uyanıklığı nedeniyle tek kuruş alamadı

Milyonluk tazminat kazanan iki madenci tek kuruş alamadı: ‘Ölmediğimiz için cezalandırıldık’

Manisa Soma’da 11 yıl önce Uyar Madencilik’in işlettiği kömür ocağında yaşanan iş kazasında gözlerini ve ayaklarını kaybeden iki madenci, şirkete açtığı davalar sonucu milyonluk tazminat kazandı; ancak şirketin sürekli isim değiştirmesi nedeniyle halen tek kuruş alamadı.

DHA’nın haberine göre, 31 Temmuz 2007 tarihinde Azyak Kömür Madencilik firmasına bağlı kömür ocağında yerin 350 metre altında dinamit patlatılması sırasında meydana gelen kazada 5 işçi yaralandı. Kazada maden işçilerinden Ali Kandemir (38) iki gözünü, İdris Sarıkaya (45) ise iki ayağını kaybetti. Kandemir ve Sarıkaya, Ermenek’te 18 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın yaşandığı madenin de sahibi olan Uyar Ailesi’nin işlettiği firmaya karşı 2008 yılında hukuk mücadelesi başlattı. İdris Sarıkaya 2011 yılında sonuçlanan davada 126 bin TL, Ali Kandemir ise 2015 yılında karara bağlanan davada 1 milyon 76 bin TL tazminat almaya hak kazandı. İki karar da Yargıtay tarafından onandı. Ancak iki madenci de şirketin sürekli isim değiştirmesi nedeniyle mahkeme kararlarına rağmen tazminatlarını alamadı. Madencilerin tazminat alacaklarının tahsili için mahkeme kararlarının Ankara 27’nci İcra Dairesi’ne gönderildiği, ancak henüz tek kuruş tahsilatın yapılmadığı öğrenildi.

‘Kaderimizle baş başa bırakıldık’
Hâlâ mahkeme harçlarını ödemek için çektiği kredinin taksitlerini ödediğini belirten Ali Kandemir, “Kazada hayatta kaldıktan sonra hukuk mücadelesi verdik, 11 yıldır sonuç alamadık. Davalar sırasında şirketin olmadık baskılarına maruz kaldık. Ben 1 milyon 76 bin TL tazminat almaya hak kazandım. Bir tek kuruş bile para alamadım. Şimdilerde aldığım malulen emeklilik maaşım da kredi borçlarıma gidiyor. İki gözüm görmez şekilde güçlükle yaşamımı sürdürüyorum. Kaderimizle baş başa bırakıldık. Çok mu zor bize sahip çıkılması?” dedi.

İdris Sarıkaya ise “Firmalar sürekli yeni yöntemler deneyip bize hak ettiğimiz tazminatı vermiyorlar. Adeta patlamanın ardından ölmediğimiz için cezalandırıldık. Bizim sesimiz de duyulsun. Hakkımız verilsin. Tek istediğimiz bu. Malulen emeklilik için verilen maaşlarımız kredi borçlarına gidiyor. Çok zor koşullarda yaşamak zorunda bırakıldık” diye konuştu.