Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Karadeniz’deki sel felaketi için ‘bölgenin kaderi’ diyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a "Düzce’de dere yatağı ve heyelan bölgesinde yapılaşma izni verenler, altyapı eksikliği nedeniyle geçit vermeyen yollar, evleri işyerlerini su basması, çiftliklerde küçükbaş ve büyükbaş hayvanların telef olmasının nedeni, bölgenin kaderi değil, bilim ve tekniği rehber almayan iktidarın vurdumduymaz uygulamalarıdır" diye tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'ndan Bakan Yanık'a: Sel felaketleri bölgenin kaderi değil, iktidarın uygulamalarıdır
Fotoğraf: AA

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın sel felaketinin yaşandığı Karabük'te dün basın mensuplarına açıklama yaptığı sırada Karadeniz’de meydana gelen afet için sarf ettiği “Bölgenin kaderi, sonuç itibariyle Karadeniz bölgemiz çok yağış alan ve coğrafi yapısı itibariyle de oldukça meşakkatli bir coğrafya” açıklamasına tepki gösterdi. Yaşanan sel felaketinin bölgenin kaderi olmadığı, 'bilim ve tekniği rehber almayan iktidarın vurdumduymaz uygulamaları' olduğu ifade edildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden yapılan açıklamada, "Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne bağlı temsilciliklerimizin olduğu, Bartın, Kastamonu, Karabük ve Düzce’de yaşanan sel felaketleri iktidarın yanlış kentleşme politikalarını ve bir kez daha ortaya çıkartmıştır" denildi.

"Bilim ve tekniği rehber almayan dere yataklarının betonlaşmasına devam eden dereleri kelepçeleyen ve sel felaketlerinden ders almayan iktidar, uzmanların uyarılarını ve açıklamalarını kulak arkası yaparak aynı bölgelerde yağışla birlikte sel felaketlerinin yaşanmasına neden olmuştur" denilen açıklamada, "Doğa ile uyumlu kentleşme politikaları yerine rant odaklı, yapılaşma ile her yer betonlaştırılmıştır" tepkisi gösterildi.

"TRAJİKOMİK BİR DURUM"

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Bartın, Kastamonu, Düzce, Karabük sel bölgelerinde temsilciliklerimiz yerinde incelemeler yapmaktadır. Kastamonu Bozkurt ve İnebolu’da yaşanan sel felaketinde, geçen yıl Bozkurt’ta yaşanan felaketten ders çıkarmak bir yana yine bölgelerde yapılaşmaya izin verildiği, suların dükkanlar seviyelerine kadar çıktığı incelemeler sırasında bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Bartın’da yıllardır yağışlarla birlikte, derelerin taştığı, yolların kapandığı binaların çamurla dolduğu bir süreçte bakanlık yetkililerinin radikal çözümler ve önlemleri hayata geçirmeden ilk defa sel oluyormuş gibi incelemeler yapmaları, dahası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’nın Karabük’te ‘bölgenin kaderi’ diye açıklama yapması trajikomik bir durumdur.

Düzce’de dere yatağı ve heyelan bölgesinde yapılaşma izni verenler altyapı eksikliği nedeniyle geçit vermeyen yollar, evleri işyerlerini su basması, çiftliklerde küçükbaş ve büyükbaş hayvanların telef olmasının nedeni bölgenin kaderi değil, bilim ve tekniği rehber almayan iktidarın vurdumduymaz uygulamalarıdır.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, başta sel felaketlerinde büyük hasar gören illerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, bir kez daha önlem almayan yetkilileri oturdukları koltukları işgal etmemeye davet ediyoruz.”

(ANKA)