Google Play Store
App Store

Ekim 2020’deki depremin ardından alınan karara uygun olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ana binasının yıkılmasının ardından alana yapılacak yeni bina için danışma kurulu oluşturdu. Mimarlar Odası İzmir Şubesi ise koruma kurulu kararının beklenmesi gerektiğini ifade ederek, yıkım sonrasını konuşmasının yıkımı meşrulaştırdığını belirtti.

Mimarlar Odası: İzmir Belediyesi hizmet binası için koruma kurulu kararı beklensin

BİRGÜN EGE

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremde hasar görmemesi sebebiyle boşaltılan 38 yıllık ana hizmet binasının yıkımı yönünde karar alması ve bu konu için danışma kurulu oluşturmasıyla ilgili olarak Mimarlar Odası açıklamada bulundu.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, binanın korunmasıyla ilgili olarak İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne başvuruda bulunurken, kurul, tespit çalışmalarının yapılması ve ilgili belgelerin idaresinden talep edilmesine, süreç tamamlanıncaya kadar yapıda herhangi bir fiziki-inşai faaliyette bulunulmamasına karar verdi. Kurul bu kararını aynı zamanda Konak Belediyesine ve İzmir Büyükşehir Belediyesine de iletti.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan danışma kuruluyla ilgili açıklama yaparak, yıkım kararı çıkmadan yıkım sonrasını konuşmanın “süreci meşrulaştırmaya çalışmak” olduğunu belirtti. Açıklamada, "Konuyu yakından takip eden ve kamusal alan mücadelelerinde aldığı başarılarla kente katkı koyan Mimarlar Odası ve TMMOB Bileşenlerinin bu kurula davet edilmemesinin de İzmir gibi demokratik değerleri ile öne çıkan bir kentin yerel yönetim anlayışı ile bağdaşmadığını düşünüyoruz. Çok renkli ve çok sesli olmak şiarıyla yola çıkan bir anlayışın geldiği noktanın bu anlamda çok derin çelişkiler içerdiğini düşünüyoruz" denildi.

Açıklanan danışma kurulunun, bu süreçte yapının korunmasına dönük gerekli önem ve duyarlılığı gösterecekleri umulduğu ifade edilen açıklamada, "İTÜ Afet Yönetimi Enstitüsünden binayla ilgili bir rapor istenmiştir. Raporun içeriği ve yazım dili hakkında ilgili diğer uzman kuruluşlar değerlendirme yapacaktır ancak özetle söylemek gerekir ise rapor binanın güçlendirilemeyeceğini söylememektedir. Güçlendirme yapılabileceği raporda belirtilmiştir. Konak ve yakın çevresinde yer alan kamuya ait yapıların nasıl yeniden kullanılabileceğine dönük senaryoların tartışılması mutlaka yapılmalıdır. Kentsel ve toplumsal hafızada yer alan bu yapılar için yapılabilecek müdahaleler tartışılırken, mevcut fiziksel çevreye en az dokunuşla en etkili sonucu alabilmeyi amaçlamak gerekir" ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan danışma kurulu, binanın yıkımının ardından oluşacak kentsel boşluğun İzmir tarihi ve kent bütünü içinde yerini tanımlayarak bu alanın yeniden işlevlendirilmesine dönük proje elde etme süreçlerini de içerecek biçimde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne öneriler sunacak.

Önümüzdeki günlerde ilk toplantısını yapacak alanında uzman akademisyenler ve meslek insanlarından oluşan 16 kişilik İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası Danışma Kurulu’nda, Tarihçi Prof. Dr. Ergün Aybars, Mimar Prof. Dr. Fehmi Doğan, Şehir Plancısı Prof. Dr. Melih Ersoy, Mimar Prof. Dr. Hikmet Gökmen, Mimar Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, Peyzaj Mimarı Prof. Dr. Erhan Vecdi Küçükerbaş, İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Özgür Özçelik, Mimar Prof. Dr.A.Uğur Tanyeli, Şehir ve Bölge Planlamacısı Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, Mimar Doç. Dr. Ahenk Yılmaz, Mimar ve Peyzaj Tasarımcısı Deniz Aslan, Mimar Tamer Başbuğ, Mimar Ersen Gürsel, Mimar Necip Mutlu, Mimar Hasan Topal ile Mimar Mert Uslu isimleri yer alıyor.