Tez-Koop-İş İzmir 2 No'lu Şubesi, Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin üyesi bir işçiyi işten çıkartmasına tepki göstermek için basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada,  “Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde emek düşmanı politikalar son dönemde alışkanlık haline geldi” denildi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde işten çıkartmaya tepki

BİRGÜN EGE

Tez-Koop-İş İzmir 2 No'lu Şubesi, Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin üyesi bir işçiyi işten çıkarması sonrası oda önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika tarafından yapılan açıklamada, üyelerinin 3 günlük izin talebini dilekçe ile yönetime bildirmesine rağmen “3 gün mazeretsiz işe gelmedi” denilerek işten çıkartıldığı ifade edildi.

Basın açıklamasını okuyan Tez-Koop-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Mahmut Çetinkaya, “Daha önce bir yılı aşkın bir süre boyunca görev tanımı dışı görevler ve ücretsiz izin tehditleri altında bir işçiyi mobbinge maruz bırakması; dahası “KOD 29” maddesi kapsamında yaptığı işten çıkarma ile gündeme gelen Mimarlar Odası İzmir Şubesi yönetimi, bu defa sendikamız üyesi bir işçiyi yıllık izne ayrıldığı sırada işten çıkarmıştır. İzne ayrılma tarihini yazılı dilekçe ile yönetime sunan sendikamız üyesi işçiye; toplu iş sözleşmesi ile uzun süren mücadeleler sonucu kazanılmış bir hak olan bir günlük regl izninin suiistimal edildiği de öne sürülerek, izinden döndüğü tarihte Ağustos ayının ortalarına kadar işten uzaklaştırıldığı ve iş akdinin feshedildiği bildirilmiştir” diye konuştu.

“EKSİK KALMAYA MAHKÛM OLACAKTIR”

Emek düşmanı politikaların son dönemde alışkanlık haline getirildiğini vurgulayan Çetinkaya, şunları dile getirdi: “Mimarlar Odası işçileri toplu iş sözleşmesinin imzalanmasının ardından Şube yönetimleri tarafından sık sık işten çıkarılma tehdidi almış, ayrıca anayasaya aykırı olduğu halde toplu iş sözleşmesi maddelerinden sendikaya üye olmayan işçiler de yararlandırılmaya çalışılarak sendikal örgütlenme içeriksizleştirilmeye; işçiler sendikasızlaştırılmaya çalışılmıştır. İşte bugün, İzmir şube yönetiminin yaptığı haksız işten çıkarma da tüm bu çabaların bir uzantısından başka bir anlam ifade etmemektedir. Bu emek düşmanı tutum Mimarlar Odası’nın mücadele tarihinde utanılacak bir sayfa olarak kalacaktır. Unutulmamalıdır ki; kendi bünyesinde çalışan işçilerin örgütlenmelerine, sosyal ve ekonomik haklarının iyileştirilmesine itiraz edenlerin kent suçlarına karşı mücadelesi her zaman eksik kalmaya mahkûm olacaktır.”

Mimarlar Odası Genel Merkezi’nin, Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin meslek etik ve ilkelerine aykırı almış olduğu hukuksuz kararı durdurması; sorumlular hakkında gerekli soruşturmanın ivedilikle yürütülmesi gerektiğini söyleyen Çetinkaya, “Meslek odamızda fiilen yaşadığımız bu saldırılara beraber mücadele etmediğimiz sürece benzer durumların bütün meslek odalarında da yaşanması kaçınılmazdır. Birlikte mücadele etmek bizler için bir sorumluluk halini almıştır. Yaşanan bu haksızlığa karşı gereken tüm mercilerde müdafi olacağımızı ve çalışma arkadaşımızı yalnız bırakmayacağımızı bildiriyoruz” dedi.