Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde, oda çalışanı Buğra Güngör Kod-29’la işten atıldı. Güngör “Yönetimin değişmesinin ardından mobbinge maruz kaldım. Görevlerim değiştirildi. Baskılara rağmen verilen işleri en iyi şekilde yerine getirince Kod-29’la işten atıldım” dedi. Konu hakkında açıklama yapan Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Buğra Güngör’ün “işyeri huzur ve uyumuna duyarlı olmayan davranışlarda bulunması” nedeniyle “haklarını teslim ederek” işten çıkartıldığını söyledi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nde mobbing ve Kod-29’la işten atma

EMEK SERVİSİ

İzmir Mimarlar Odası’nda etkinlik sorumlusu olarak çalışan Buğra Güngör, oda yönetimi tarafından Kod-29 ile işten atıldı. Güngör “Önce mobbingler başladı. Buna karşı dirençli olunca işten çıkarıldım” dedi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi 2020 Şubat ayında olağan seçimlerini gerçekleştirdi. Seçimler sonucu şube yönetimi değişti. Buğra Güngör ise İzmir Mimarlar Odası’nda organizasyon ve etkinlik sorumlusu olarak çalışırken yönetimin değişmesinin ardından mobbinge uğramaya başladığını söyledi. Güngör süreci şöyle anlattı: “Ben Mimarlar Odası’nda etkinlik ve organizasyon sorumlusu olarak 3 yıldır çalışmaktaydım. Ancak yönetimin değişmesinin ardından baskılara maruz kaldım. Beni farklı işlerde görevlendirdiler. Güvenlik görevlisi olarak da çalıştırıldım, sekreterlik de yaptım. Bu baskılara rağmen çalışmaya devam ettim. Su damacanası da taşıdım, ses-ışık teknisyenliği de yaptım. Verilen görevleri en iyi şekilde yapmaya çalıştım.”

Güngör, yeni yönetim tarafından devamlı psikolojik baskı altında da bırakıldığını belirterek “Yeni yönetim bana sürekli eski yönetimle arama mesafe koymam gerektiği konusunda baskılar yaptı. Yıllardır parçası olduğum Mimarlar Odamıza, mücadelesinin parçası olduğum meslek örgütümüze zarar vermemek için içeride sürdürdüm. Ancak Şube Genel Kurulumuza 4 ay kala, etik değerlerimizle bağdaşmayan şekilde, bizim de demokratik meslek örgütü olarak itiraz ettiğimiz, eleştirilerimizi dile getirdiğimiz bir yolla Kod-29’la işten atıldım. Bu değerlerimize de aykırı olan durumla karşılaşmak üzücü. Baskıya, zulüme karşı hak, hukuk mücadelemi sürdüreceğim” şeklinde konuştu.

İZMİR MİMARLAR ODASI’NDAN AÇIKLAMA

Mimarlar Odası İzmir Şubesi ise, işten çıkarmanın basına yansıması üzerine açıklama yaptı.

Buğra Güngör’ün “işyeri huzur ve uyumuna duyarlı olmayan davranışlarda bulunması” nedeniyle önce uyarıldığı, sonrasında ise davranışlarına devam etmesi nedeni ile “haklarını teslim ederek” işten çıkartıldığı belirtilen açıklamada, Buğra Güngör’ün oda avukatının kendisine önerdiği anlaşma isteğini reddettiği kaydedildi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin açıklaması şu şekilde:

“Şube yönetim kurulumuz işveren ve diğer çalışanlarla olan iş ilişkisinde çatışma halinde olan, işyeri huzur ve uyumuna duyarlı olmayan davranışlarda bulunan bir çalışanını önce uyararak sonrasında ise davranışların devam etmesi nedeni ile haklarını teslim ederek işten çıkarmıştır. Çalışanımız, avukatımızın kendisine önerdiği anlaşma isteğini reddetmiştir. Şube yönetim kurulumuz bir sene dokuz aydır görevdedir. Bu süreç içinde diğer başka hiçbir çalışanını işten çıkarmadığı gibi iki yeni işe alımda da ilana çıkmış, ardından komisyon kurarak adayları işe almıştır. Mimarlar Odası çalışanlarının maaşları, üyelerden sağlanan gelirle ödenmektedir. Gönüllülük esası ile hiçbir ücret alınmadan, sadece kamu yararı gözeterek çalışan yönetim kurulumuza atılan bu karalamayı kabul etmediğimizi kamuoyu ile paylaşırız.”