Tez-Koop-İş Sendikası, Mimarlar Odası Genel Merkezi ile şube ve temsilciliklerindeki toplu sözleşme görüşmelerinin tıkandığını açıkladı. Arabulucuya başvurulduğunu bildiren sendika “Mimarlar Odası yönetiminin uzlaşmaz tutumunu değiştirerek çalışanların ücret ve sosyal hakları konusunda duyarlılık göstermelerini bekliyoruz” açıklamasını yaptı.

Mimarlar Odası'nda TİS süreci tıkandı: Çalışanlar 'insanca yaşam' talep ediyor

Tez-Koop-İş Sendikası, TMMOB Mimarlar Odası çalışanlarının toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin tıkandığını ve arabulucuya taşındığı duyurdu.

Oda çalışanları; Mimarlar Odası’nın, şube ve temsilciliklerinde ortalama asgari ücret seviyesinde uygulamakta olduğu ücret politikasından vazgeçmesi, artan enflasyonla birlikte alım gücünde yaşanan büyük erimeye karşı insanca yaşama koşullarını sağlayacak bir ücret artışı gerçekleştirmesi, iş barışının tesis edilmesine yönelik çalışma koşullarının iyileştirilmesi taleplerini, toplu iş sözleşmesiyle kalıcı olarak güvence altına almayı hedeflediklerini belirtiyorlar.

1954 yılında kurulan TMMOB Mimarlar Odası, mimarların haklarını ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla toplum yararını gözeterek çalışmalarını sürdüren bir meslek örgütü olarak geçmişten bugüne büyüyerek gelen mücadele geleneğine sahip. Bu geleneğin dürüst ve adil bir biçimde sürdürülmesi gerektiğini savunan Oda çalışanları, süreç daha fazla uzamadan sendika ile Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu arasında anlaşma sağlanmasını bekliyor. Anlaşma sağlanamaması halinde ise Mimarlar Odası’nda yasal olarak grev sürecinin önü açılıyor.

Sendika Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, şu açıklamayı yaptı:

“Mimarlar Odası’nda da bu dönem yetki aldık ve sözleşme sürecimizi başlattık. Ancak geldiğimiz noktada yasal süre içerisinde anlaşma sağlayamadığımız için arabulucuya başvurmak durumunda kaldık.

Hayat pahalılığının giderek artması, enflasyon oranlarının rekor seviyelere ulaşması, elektrik, doğalgaz, gıda gibi yaşamsal önemdeki temel tüketim maddeleri ve hizmetlere her geçen gün yeni zamlar eklenmesi, çalışanların daha fazla yoksullaşmasına neden olmuştur.

Ekonomik krizin bu denli derinden hissedildiği bir dönemde sendikalı, toplu iş sözleşmeli işyerlerinde çalışmak her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Böylesi sıkıntılı dönemde Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu ile Sendikamız arasında toplu iş sözleşmesi sürecinin uzaması çalışanlar arasında huzursuzluğa yol açmıştır.

En kısa süre içerisinde anlaşma sağlanması ve çalışanların huzur içerisinde, barışçıl bir ortamda çalışması en büyük temennimizdir. Mimarlar Odası yönetiminin uzlaşmaz tutumunu değiştirerek çalışanların ücret ve sosyal hakları konusunda duyarlılık göstermelerini diliyor ve bekliyoruz.”