İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası'nın "korunması gerekli kültür varlığı niteliği taşımadığını" açıkladı. Mimarlar Odası İzmir Şubesi ise hatadan dönülmesi yönünde çağrısı yaptı

Mimarlar Odası’ndan çağrı: Hatadan vazgeçin

BİRGÜN EGE

İzmir’in Seferihisar açıklarında geçen sene meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası da hasar aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi binanın güçlendirme maliyetinin çok yüksek olacağından dolayı yıkılması yönünde görüş belirtirken, Mimarlar Odası İzmir Şubesi ise binanın kent belleğinde önemli bir yer tuttuğunu ve yıkılmaması gerektiğini savundu.

Mimarlar Odası'nın başvurusu üzerine binasını inceleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını açıkladı. Kurul tarafından açıklanan kararda, binanın korunması gerekli kültür varlığı niteliğini taşımadığı ve güçlendirmeye uygun olmadığı belirtildi.

'KARAR EKSİK DEĞERLENDİRMELER SONUCU ALINDI'

Kararın ardından yazılı bir açıklama yapan Mimarlar Odası İzmir Şubesi, yıkımın önüne geçmek için Koruma Yüksek Kuruluna ve ilgili idarelere başvurduklarını açıklayarak, “İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı kararın eksik değerlendirmeler sonucu alındığını düşünmekteyiz” dedi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binasının yıkılması kararı, koruyabilir miyiz ya da nasıl koruyarak yaşatırız sorgulamaları yapılmadan verilmiş bir karardır. Bu hatadan bir an önce vazgeçilmesi gerekliliğini tekrar hatırlatıyoruz. Bu konuda gündem oluşturmaya ve İzmir’in modern dönem izlerini silmeye yönelik alınan her türlü kararın karşısında durmaya devam edeceğiz. Kurul kararı, başvuruyu yapan kurum olan Mimarlar Odasına henüz ulaşmamıştır. Ne yazıktır ki kurul kararının başvuru yapan kuruma ulaşmasından önce basına verilmesi daha doğru bulunmuştur. İzmir arkeolojik dönemden itibaren barındırdığı tüm toplumların izlerini taşıyan, Cumhuriyet değerleri ve Demokrasi kültürünün yaşadığı çok renkli eşsiz bir şehirdir. İzmir’in taşıdığı bu özellikler göz ardı edilerek alınan her türlü karara karşı kent mücadelelerimizi sürdüreceğimizi bir kez daha dile getiriyoruz” denildi.