Minik Asmin için çağrı: Sadece 10 dakika, Pazar günü Kadıköy’de bir araya...

Şiddetli aplastik anemi hastalığı teşhisi konulan Minik Asmin için 19 Mart Pazar günü 11.00-20.00 saatleri arasında İstanbul'un Kadıköy ilçesinde İskele Meydanında kurulacak olan Kızılay aracında kan ve kök hücre bağışı gerçekleştirilecek.

Kadıköy İskele Meydanında kurulacak olan çadırda en fazla 10 dakika sürecek olan bağış işlemine ilişkin yapılan çağrıda şu ifadelere yer verildi:

"Asmin 4 yaşında… Bir çocuk nasıl gülerse öyle gülüyor, bir çocuk nasıl severse öyle seviyor… Taze tuttuğu sevinci ve elindeki kır çiçekleri… Zamanın acımasızlığında solmasın istiyor.

Zaman hep umuda akar ya, onun ve onun gibi pek çok çocuk için şimdi tersine akıyor. Zaman aktıkça umut azalıyorsa, geri çevirmek bize düşüyor. Şiddetli Aplastik Anemi teşhisi ile acilen kök hücre nakline ihtiyacı olan Asmin ve kök hücre bekleyen tüm hastalar için binler bir araya geliyor. 19 Mart Pazar günü 11.00-20.00 saatleri arasında İstanbul'un Kadıköy ilçesinde İskele Meydanında kurulacak olan Kızılay aracında iyilik buluşuyor.
Renklerimiz farklı, fikirlerimiz farklı, cinsiyetimiz farklı, düşlerimiz farklı… Ama hatırlar bu memleket, ayrım nedir bilmeden birleştiği anları.

Tüm çocuklar için geliyoruz Asmin, saatleri durdurmaya… Güle coşa Asmin, koşa oynaya, dizlerini kanata kanata… Ağaca sarıl Asmin, kuşa sarıl Asmin, sarıl hayatına…

Sadece 10 dakika! 18-50 yaş arasında olan, kronik ve bulaşıcı bir hastalığı olmayan, son 48 saat içinde alkol almamış olan herkes pazar günü Kadıköy’de bir araya…

Umudu köklerimizde bulmaya!"

***

Şiddetli aplastik anemi nedir?

Aplastik anemi, nadir görülen bir hastalıktır. Birleşik Devletler’de her yıl yaklaşık 1 milyon kişiden 3’ü bu hastalığa yakalanır. Hastalık Doğu Asya ülkelerinde daha sık görülür ve 1 milyon kişiden yaklaşık 15’ini etkiler. Her yaştan kişiler bu hastalığa yakalanabilir.

Nedenleri

Kemik iliği vücudun ihtiyaç duyduğu tüm kan hücrelerini üretir:

-Alyuvarlar vücudun tüm bölümlerine oksijen taşır.
-Akyuvarlar, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur.
-Plateletler, kanamanın kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Her kan hücresi belirli bir süre hayatta kalır, bu nedenle sürdürülebilir bir hücre üretimi gerekir. Sağlıklı kemik iliği sürekli yeni kan hücreleri üretir. Ancak aplastik anemide, kemik iliği her üç kan hücresi türünü çok daha düşük miktarlarda üretir. Çok ağır vakalarda, iliğin kan hücresi üretimi tamamen durabilir.

Çoğu vakada, doktorlar aplastik aneminin nedenini bilmezler. Hastaların yaklaşık % 20’sinde, hastalık Fanconi Anemisi gibi kalıtsal yolla geçmiş bir bozukluktan gelişir. Aplastik anemi ayrıca yüksek dozda radyasyona veya bazı kimyasallara ya da virüslere maruz kalınmasından da kaynaklanabilir. Çoğu kişide aplastik aneminin bir otoimmün hastalık olduğuna dair bulgular vardır. Bu, vücudun bağışıklık sisteminin kendisine saldırması anlamına gelir. Bağışıklık sistemi kemik iliğine saldırır ve yeterli kan hücresi üretmesini engeller.