İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade suikastıyla ilgili suçlanan İsrail, ülke genelinde güvenlik önlemlerini artırdı. İsrail basını ise İran’ın diplomatik misyonları hedef alabileceğini iddia etti.

Misilleme korkusu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İranlı bilim insanı ve nükleer programın mimarlarından Muhsin Fahrizade'ye yapılan suikastın ardından İsrail'i suçlayan İran'ın saldırıya nasıl bir yanıt vereceği tartışma konusu oldu. Saldırıyı üstlenmeyen İsrail yönetimi, ülkede güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkarırken İran'ın misilleme olarak diplomatik misyonları hedef alabileceği ya da uluslararası anlaşmaları terk ederek nükleer programı hızlandırabileceği gündeme geldi.

İsrail basını ise, İran'ın füzeli saldırı yapabileceği yönünde abartılı bir iddiaya odaklanırken İsrail gemilerine saldırılar olabileceği ve Yahudi toplulukların hedef alınabileceği gibi kimi spekülatif söylemlere yer vererek kamuoyunu tedirgin etmekten kaçınmadı. İsrail televizyonu Kanal 12, suikast sonrası yurtdışındaki diplomatik misyonların ve Yahudi topluluklarının üst düzey alarma geçtiğini duyurdu.

İSİMSİZ YETKİLİLER SUİKASTI SELAMLIYOR

İsrailli yetkililer suikasta ilişkin resmi bir açıklama yapmazken bazı isimlerin ise bölgedeki tansiyonu yükseltecek şekilde suikastı savunan açıklamalar yaptığı görüldü. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, dün İsrail KAN yayın kuruluşuna yaptığı açıklamada, suikastın dünya için olumlu bir gelişme olduğunu söyleyerek, "İran'daki suikast, kim yaptıysa, sadece İsrail'e değil, tüm bölgeye ve dünyaya hizmet ediyor" dedi.

New York Times'a konuşan ve ismi açıklanmayan bir İsrailli yetkili, "Operasyonu Tel Aviv resmi olarak üstlenmese bile dünyanın Fahrizade'ye suikast düzenlendiği için İsrail'e teşekkür etmesi gerektiğini" savundu. Yine ismi açıklanmayan istihbarattan bir isim ise "Fahrizade suikastının İsrail'in uzun vadeli planlarının zirvesi olduğunu" söyledi.

‘POMPEO ŞARAP İÇMEYE GELMEDİ’

İsrail askeri istihbaratının eski başkanı ve Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü düşünce kuruluşunun şu anki başkanı olan Amos Yadlin ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun bu ayın başlarında İsrail’i ziyaretinin suikastla ilişkisi olabileceğini öne sürdü. Kanal 12'ye konuşan Yadlin, “Görünüşe göre Pompeo buraya Psagot şaraphanesinde şarap içmeye gelmemiş” dedi.

TAHRAN'DA BUGÜN TÖREN DÜZENLENECEK

Öte yandan Fahrizade için dün Meşhed ve Kum'da cenaze töreni düzenlendi. Meşhed'deki İmam Rıza Türbesi'nde ve Kum kentindeki Masume Türbesi'nde yapılan törene Fahrizade'nin ailesi, bazı dini liderler ile siyasi yetkililer katıldı. Fahrizade'nin cenazesi, bugün başkent Tahran'da yapılacak törenin ardından toprağa verilecek.